Колоквијум поводом 10-годишњице престављења Оливија Клемана

И после десет година после  своје смрти Оливије Клеман (1921-2009) остаје један од веома познатих, цењених и читаних православних богослова на свету. Прво атеиста, историчар, затим богослов, есејиста и песник, био је и велики посленик у екуменском дијалогу и пратилац збивања на свету.

Његов рад, тридесет књига и више од 200 чланака у часописима и зборницима, бави се вишеструким богословским пољима. Човек синтезе, талентован и креативан тумач црквеног предања, радио је на томе да то предање учини разумљивим и лепим у контексту постмодерног друштва.

Поздрављајући доприносе наставника Института Светог Сергија и римокатоличких, протестантских и православних излагача, овај симпозијум жели да се дубље упозна са неким главним темама обрађиваним у списима Оливија Клемана.

На колоквију ће излагати: о. Никола Црнокрак (Париз), отац Марк-Антоан Коста (Париз), Барбара Халенслебен (Фрибур), Јереми Ингпен (Њујорк), Пантелис Калајцидис (Волос), Агнес вон Кирхбах (Париз), Олга Лоски-Лахам (Абердин), Данило Лоски (Брисел), Емануел Писани (Париз), Жан-Клод Поле (Брисел), Андреа Рикарди (Рим), Брат Ришар (Тезе), Горан Секуловски (Париз), Сирил Сологуб (Париз) ), Михаил Ставру (Париз), Бертран Вергели (Париз), Татјана Викторов (Стразбур).

Колоквијум се одржава 17. и 18. маја 2019. године

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)