Команданати Ватрогасних јединица у Прохору Пчињском

Команданати Ватрогасних јединица у Прохору Пчињском
Команданати Ватрогасних јединица у Прохору Пчињском
Команданати Ватрогасних јединица у Прохору Пчињском
Команданати Ватрогасних јединица у Прохору Пчињском

У манастиру Светог Прохора Пчињског, чије свете мошти већ скоро цео миленијум точе свето миро на духовно укрепљење и здравље поклоницима ове светиње, 16. и 17. маја 2018. године, на празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, осетила се велика радост празника и дух саборности. Свети Прохор Пчињски у своје окриље, а поводом редовне годишње и радне седнице, сабрао је 27 команданата Ватрогасних батаљона и бригада из целе Србије.

Организатор овогодишњег сабрања била је Управа за ватрогасно-спасилачке јединице при Министарству унутрашњих послова Републике Србије, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија. Срдачну и топлу добродошлицу гостима, у име Епархије врањске и манастира Светог Прохора Пчињског, пожелели су Епископ врањски г. Пахомије и намесница манастира, монахиња Ефросинија, која је госте упознала о хиљадугодишњем историјату ове светиње и духовним и културним благом које се чува у ризници манастира. Добродошлицу гостима и гостопримство пружио је и г. Ведран Ташковић са сарадницима, командант Ватрогасног батаљона у Врању.

У навечерје празника Вазнесења Господњег, 16. маја 2018. године, гости су присуствовали празничном бденију, које је у манастирској цркви, служио Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење протојереја Синише Пиљановића и ђакона Александра Крстића. По завршеном бденију, гости су се помазали миром Светог Прохора, а сестринство ове свете обитељи у манастирској гостопримници приредило је трпезу љубави. У име Управе за ватрогасно-спасилачке јединице речи захвалности на пријему и добродошлици упутио је г. Горан Николић, помоћник начелника сектора за ванредне ситуације при Министарству унутрашњих послова.

На дан празника, 17. маја 2018. године, свету Литургију у манастирској цркви, служио је Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење протојереја Синише Пиљановића и ђакона Мицка Мицковића. Присутним припадницима Ватрогасно-спасилачких јединица, као и верујућем народу, Епископ је честитао најпре празник и обратио се пригодном беседом у којој је посебну захвалност за показану љубав и труд према светињама Епархије врањске, као и за храброст и пожртвованост приликом пожара у Краљевом конаку манастира Светог Прохора Пчињског 2014. године и недавном пожару у конаку манастира Светог пророка Илије у Кацапуну, упутио команданту и припадницима Ватрогасне јединице у Врању, као и свима присутнима који учествују у очувању светиња Српске Православне Цркве широм Србије, као и у очувању Царске Лавре манастира Хиландара.

Након свете Литургије у знак дугогодишње и успешне сарадње, као и у знак посете Епархији врањској и манастиру Светог Прохора Пчињског, епископ Пахомије и г. Ведран Ташковић уручили су г. Горану Николићу, г. Саши Ранчићу, начелнику Управе за ватрогасно-спасилачке јединице, и присутним командантима Ватрогасних батаљона и бригада на дар икону Мајке Божје Неопалиму купину (Несагорива купина), коју ватрогасне јединице прослављају као своју крсну славу и заштитницу.

По завршетку свете Литургије и уручивања икона, г. Горан Николић уручио је Ведрану Ташковићу решење о унапређењу, којим је именован за начелника Одељења за ванредне ситуације Пчињског округа.

Сабрање у манастиру Светог Прохора Пчињског завршено је трпезом љубави, уз разговор о будућој сарадњи на заштити, како манастира Светог Прохора Пчињског, тако и других светиња Епархије врањске и Српске Православне Цркве, а у складу са могућностима и овлашћењима.

У повратку својим домовима широм Србије, гости су посетили и Свеправославни центар Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски у Врању, где су се поклонили у првој цркви посвећеној Преподобном Јустину, обишли његову родну кућу и упознали се са животом и радом аве Јустина. 

Извор: Епархија врањска