Командант КФОР-а посетио манастир Високи Дечани

Командант КФОР-а немачки генерал-мајор Фолкер Халбауер, у пратњи италијанског генерала Карте и неколико виших официра, посетио је данас манастир Високи Дечани, где је са архимандритом Савом разговарао о најновијим збивањима. Архимандрит Сава је изразио забринутост због јучерашње изјаве организатора протеста да ће ускоро узурпирати манастирску земљу.

- То ће бити велики изазов за све и искрено се надамо да ће се спречити заузимање било којег дела манастирског имања, јер манастир није само црква, већ и сваки делић земље коју манастир поседује и годинама користи, рекао је игуман Сава, који је генерала Халбауера упознао са правним процесом који се од 2009. године води око манастирске земље, коју су прво оспоравале две друштвене фирме, а сада се тврди да је то приватна албанска земља.

- Запрепашћује непоштовање закона и права власништва и у таквој ситуацији уз свакодневну пропаганду албанских медија постоји велики потенцијал за насиље. Албанци из Дечана су протерали све Србе и одузели сву српску имовину, наша гробља су у рушевинама и манастир је једини траг српског постојања на овом простору, рекао је отац Сава.

Генерал Халбауер је пренео уверавања да ће КФОР остати на нивоу свог задатка и да ће спречити сваки насилни покушај усмерен према манастиру Дечани.