Комисија за дијалог са оријенталним Црквама заседала у САД

Представници источних и оријенталних православних хришћанских Цркава састали су се 8. октобра 2019. при јерменској катедрали Светог Вартана, што је  прво заседање Заједничке комисије у последњих скоро десет година. Скупштина канонских православних епископа САД и Стална конференција оријенталних православних Цркава сазвале су ову Заједничку комисију. Заседање  је започело богослужењем после кога су уследиле отворене дискусије.

Прихватајући усаглашени доктринални договор из 1990-их година на званичним међународним теолошким дијалозима, делегације су размотриле практичне начине за унапређење односа између Источне и Оријенталне Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама. Проучаване су свете тајне брака и крштења, а формиран је и одбор за истраживање постојећих споразума и проучавање њихове примене у америчком контексту. Такође су представљени програми верског образовања и идентификована су подручја од заједничког интереса. Коначно, идентификована су подручја у којима обе Цркве могу иступати заједнички, као што је стање на Блиском истоку.

Епископ Давид из Коптске православне Цркве прокоментарисао је: „Овај састанак је радостан, историјски и обећавајући. Радостан је, јер, како каже цар Давид, ‘гле како је добро и како је дивно кад браћа заједно живе у слози’. Историјски,  јер се темељи на раду наших претходника. Обећавајући, јер постоји дух добре воље и потенцијал да се крене напред у вери и нади.“

Архиепископ Елпидофор из Грчке православне Архиепископије овако је коментарисао: „Није тајна да су источни и оријентални православни односи најближи у хришћанском свету. И поред тога, настављамо да самостално сведочимо  и даље смо одвојени евхаристијски. .. Охрабрује ме спремност обе страна да се врате за сто и разговарају о путевима даље. Овај практични приступ ће удахнути живот Цркви.“

Дијалог је закључен утврђивањем датума за заједнички божићни концерт који ће се одржати у Мор Јефрем Центру у Парамусу, у Новом Џерсију, у недељу 8. децембра 2019. Поред концерта, свеправославна конференција младих (источних и оријенталних)  биће одржана у лето 2020. г. Заједничка комисија за вођење дијалога поново ће се састати 4. децембра 2019. године.

Извор: Грчка православна Архиепископија у Америци (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)