Концерт СПД “Јединство“ у Котору

Концерт СПД “Јединство“ у Котору
Концерт СПД “Јединство“ у Котору
Концерт СПД “Јединство“ у Котору
Концерт СПД “Јединство“ у Котору

У цркви Светог Николе у Старом граду 15. маја је одржан цонцерт Српског пјевачког друштва (СПД) “Јединство“ Котор (1839). Концерту су присуствовали и конзул Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић, директорица Школе за основно и средње музичко образовање Вида Матјан Лаура Јовановић и директор Туристичке организације Котор Мирза Крцић.

Испред СПД Јединство, невладине организације од посебног значаја за град, присутне је поздравио секретар  Драган Ђурчић.

Под диригентском палицом ђакона Михајла Лазаревића хор је извео: “Христос воскресе“ Корнелија Станковића, „Тропар светом Николи“ Александра Перуновића, руске напјеве „Први икос Акатиста Пресветој Богородици“  „Воскресеније Христово видјевше“, „Богородице дјево“ од Арвоа Перта и „Ангелски собор“ од Петра Илича Чајковског.

На вечерашњем репертоару била је и музика из филма Емира Кустурице „Два се тића побратила“, „Пукни зоро“ музика из филма и серије „Монтевидео бог те видео“ у аранжману Новице Зечевића и у клавирској пратњи проф. Душице Ћетковић, „Енато хелидони“ Микиса Теодоракиса (солиста тенор Стефан Челановић, на гитари Новица Зечевић), „Хватајте се бијеле руке“ (аранжман Даринке Матић Маровић, на хармоници пратио Иван Держијев), „Крајишке пјесме“ од Немање Савића и „Оро се вије“ од Јована Гавриловића.

На концерту хора СПД Јединство наступили су и солисти – ученици Школе за основно и средње музичко образовање Вида Матјан: Лука Бркановић на гитари (у класи проф. Ромеа Лукшића),  дуо гитара Вања Јанковић и Соња Тешовић (из класе професора Ромеа Лукшића и Миреле Мудреше) и Нела Драшковић на обои у пратњи проф. Ане Михаљевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска