Концерт у част патријарха Иринеја

Концерт у част патријарха Иринеја
Концерт у част патријарха Иринеја
Концерт у част патријарха Иринеја
Концерт у част патријарха Иринеја

Дуго и пажљиво припреман концерт духовне и световне хорске музике у част Патријарха српског г. Иринеј одржан је 6. фебруара 2016. године у Ватерлоу.

Сала српске православне цркве Светог великомученика Георгија у Ватерлоу, која прима око осам стотина људи, била је овом приликом испуњена до последњег места. У овом изузетном догађају узели су учешћа шест црквених хорова из Онтарија, пет српских и један руски хор из цркве Христа Спаса из Торонта. Поред хорова, учествовао је дечји оркестар из цркве Светог Георгија, као и  девојачка група „Божури“, која се труди да старе српске народне песме отргне од заборава. Концерт је приређен као завршни део годишње Скупштине Епархије канадске, која је одржана 5. и 6. фебруара у манастиру Преображења Господњег, седишту Епархије канадске, којом је председавао патријарх Иринеј у својству администратора Епархије канадске.

На улазу у салу Патријарха је дочекао домаћин прота Душан Гњатић и свештеници Првослав Пурић, Ђуро Самац, Јован Марјанац, Јовица Ћетковић, Добрица Обрадовић, Живорад Суботић, Васа Пејовић, Десимир Видовић, Радован Марић, Драгомир Нинковић, Горан Гојковић, као и архијерјски заменик Василије Томић, секретар Александар Црногорац и протођакон Дамјан Божић. При уласку Патријарха у салу, хорови су громко запевало Исполаети Деспота.

Након извоћења химни Канаде, Русије и Србије и прочитане молитве Царе Небески, као и благослова Његове Светости, уследио је званични део програма. Хорови су наступили следећим редоследом: Хор Свети Сава Српски из Мисисаге под диригентском палицом Јанеза Говедника; хор Свети Јован Дамаскин из Ватерлуа, диригент: Георгина Грујучић; хор Свети Никола из Хамилтона, диригент: протиница Мира Стојсављевић; хор Свети Роман Мелод из Кичинера, диригент: Биљана Важић; хор Кир Стефан Србин из Торонта, диригент: Јасмина Вучуровић, као и дечји хор Свети Роман Мелод из Кичинера, диригент: Биљана Важић, затим руски хор Христа Спаса из Торонта, диригент: Елена Еремеева; дечји оркестар цркве Светог Георгија из Ватерлуа, учитељица: Катарина Поповић, и девојачка певачка група Божури из Кичинера, као и сестра Ђина Окука, која је отпевала неколико старих српских песама.

Ређале су се композиције Бортњанског, Котура, Бабовића, Станковића, Адамова, Христића, Иванова, Макарова, Степанова и друге. Поред духовне музике хорови су заблистали и у извођењу старих српских песама попут песама о Косову, Свилен конацМарш на ДринуВидовданОј, јабуко.

Пошто је званични део програма завршен, молитвом Господњом коју је отпевала, сестра Елена Еремеева, диригент руског хора, Патријарх је благословио трпезу љубави. Након трпезе љубави, домаћин прота Душан Гњатић је поздравио све присутне и захваливши се свима на љубави и подршци коју су исказали својим присуством, а затим се обратио Његовој Светости:

-Ваша Светости, чини ми особиту част и задовољство, да ме је Господ удостоијо благодаћу својом, да Вас, првојерарха наше свете и мученичке цркве, имам прилику поздравити и пожелети вам добродошлицу, у име ове црквене заједнице посвећене Светом великомученику и победоносцу Георгију. Обрадовали сте и почаствовали овај народ Божји још једампут својим доласком на ово велико и молитвено сабрање, где смо имали прилике да чујемо предивне хорове који се свакодневно труде да песмом прослављају Господа Животодавца. Наша захвалност је неизмерна, јер смо свесни чињенице да сте велике и многе послове оставили у нашој Отаџбини, како би сте овде са нама били, поучили нас и утврдили у вери отаца наших. Надамо се, да смо и ми вашу Светост уверили да иако далеко од Отачества својега живимо ипак нисмо напустили веру отаца и просветитеља нашег и оца Светог Саве и свих светих из рода нашег. Трудимо се да сачувамо поред наше свете вере православне и наше дивне обичаје традицију и културно наслеђе којим се поносимо. Чинимо све како би нас наши суграђани у овој предивној земљи препознали као народ Божји, народ који је научен да у својој хришћанској вери живи, своје цени изнад свега а друге поштује и уважава. Хвала вам на Вашој очинској љубави, Вашим мудрим поукама које нам шаљете обилазећи ову Богом чувану Епархију. Молим вас да још један пут поучите овај верни народ који се овде  вечерас сабрао и охрабрите све нас како би смо поносно остали на путу Христовом, путу отаца наших и путу светосавском. Добро нам дошли и долгоденствујте Свјатјејши Владико на многаја љета!

Затим се окупљеним обратио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј заблагодаривши пре свега Господу на његовом дару да присуствује овом сабрању, где је чуо предивне литургијске песме, као и песме о нашем Косову и Метохији, нагласивши да је битно да сачувамо од времена заборава све оно што су нам наши свети преци оставили у наслеђе. Истакао је да његов долазак и присуство малени дар у ондосу на ову прелепу представу нашег народа, коју су показали изводећи древне и најлепше српске песме. Посебно је нагласио да чувамо поред своје свете православне вере, наш језик и обичаје, који су по свему у складу са светим Јеванђељем. Нагласио је да је он сам почаствован овим дивним сабрањем, које сведочи да је српски народ у Канади остао на светосавском путу.

Извор: Епархија канадска