Концерт у Саборном храму у Требињу

Концерт у Саборном храму у Требињу
Концерт у Саборном храму у Требињу
Концерт у Саборном храму у Требињу
Концерт у Саборном храму у Требињу

Са благословом Епископа захумско-херцеговачког и приморског и администратора Митрополије дабробосанске, а у организацији Православног богословског факултета, Епархије захумско-херцеговачке и Црквене општине Требиње, 14. aприла 2016.године у храму Светог Преображења Господњег у Требињу одржан je концерт хора мјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Диригент хора је професор мр Раде Радовић. Концерту су, уз бројну публику, присуствовали и Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије, декан Богословског факултета у Фочи протојереј Дарко Ђого и проф. др Богољуб Шијаковић

Хор смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву серијом цјеловечерњих концерата у више градова обиљежава 15 година од оснивања. Ову турнеју хор је започео концертом у Саборној цркви у Сарајеву у знак захвалности и сјећања на блаженопочившег Митрополита дабробосанског Николаја, оснивача овог камерног хора. Митрополит Николај је дао немјерљив допринос у развоју просвјетног рада у цркви, а одиграо је кључну улогу у оснивању Смјера за црквену музику и појање на Музичкој академији у Српском Сарајеву 1998. године. Три године касније иницирао је оснивање овог камерног хора – идеју коју је у дјело спровео мр Раде Радовић, редовни професор на Музичкој академији у Источном Сарајеву, главни руководилац и диригент ансамбла у петнаестогодишњем периоду његовог рада. Блаженопочивши владика Николај био је и професор на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, а његово истинско покровитељство над овим хором доприњело је значајним резултатима које је ансамбл – вишеструки лауреат бројних међународних хорских такмичења остварио у деценији и по свог дјеловања.

Извор: eparhija-zahumskohercegovacka.com