Концерт у спомен на жртве Другог светског рата

  Добротворни концерт„Бенџамин Бритн: Ратни реквијем“ одржан је 8. октобра 2015. године у спомен на жртве из Другог светског рата у Великој дворани Консерваторијума „Чајковски“ у Москви.

Међу многобројим слушаоцима били су Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења спољних црквених односа Московске Патријаршије; г. Вигодас Усакас, шеф Делегације ЕУ у Москви, и представници дипломатског кора.

Догађај је организовала Богословска добротворна организација Св. Григорија и Делегација ЕУ у Руској Федерацији уз подршку Владе Града Москове и амбасада Немачке, САД и Велике Британије, као и Британског савета.

Пре коцерта Митрополит Иларион је одржао говор у коме је, између осталог, рекао:

„Овај концерт је посвећен 70-годишњици Победе у рату који ми имамо обичај да зовемо „Велики отаџбински рат“, а који је познат и као Други светски рат. Милиони људи различитих нација пали су као жртве овога рата. Борећи се у њему једни поред других, били су Руси и људи другог етничког порекла који су живелу у Совјетском Савезу у то време, као и Американци, Британци и људи других нација. Они су се били окупили да поразе зло фашизма.“

„Ми смо платити велику цену  за Победу. И у знач сећања на Победу, изузетан композитор Бенџамин Бритен написао је „Ратни реквијем“ на традиционални текст латинске заупокојене службе, додајући стихове енглеског песника Вилфреда Овена који је писао веома интезивну хришћански поезију и који је још као младић убијен на фронту у Првом светском рату.“

Г. Вигодас Усакас, које је такође одржао поздравно слово, рекао је, између осталог: „Преко 60 милиона људи – што је становништво које данас има Француска или Немачка – пострадало је у Другом светском рату. Морамо да памтимо ову ужасну цифру да се не би никад поновила. Ратни реквијем је подсетник на тај крвави рат и снажна порука о томе колико је важно помирење. Нека музика коју ћемо овде слушати буде прилика  да узнесемо тиху молитву за упокојене душе изгинулих. Нека нас наведе на размишљање о извученим лекцијама из тога рата“.

Добротворни концерт је извео Руски национални симфонијиски оркестар уз диригентску палицу Мартина Брабинса из Велике Британије, као и уз подршку Московског синодског хора, Јурловског државног академског а capella хора из Русије, немачког баритона Штефана Генца, руског сопрана Светлане Касијане и америчког тенора Доминика Армстронга.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)