Концерти хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву

Концерти хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву
Концерти хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву
Концерти хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву
Концерти хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву

Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под умјетничким руководством маестра Рада Радовића, одржао је два цјеловечерња концерта: 16. јуна 2017. године у Сремским Карловцима (Свечана сала Карловачке гимназије) и 17. јуна 2017. године у Саборној цркви у Београду.

Концерт у Сремским Карловцима је први у низу предстојећих концерата којима се обиљежава 25 година од почетка рада Летње школе црквене музике и појања „Корнелију у спомен“, а концерт у Београду је одржан у циљу представљања Смјера за црквену музику и појање.

На програму концерата су била дјела српске и руске православне духовне музике, а на програму концерта у Карловачкој гимназији, поред духовне, интерпретирана су и дјела свјетовне хорске музике (Мокрањчева XV руковет и „Гунгулице“ Душана Радића), док су се на изборима за бис нашле композиције оба жанра. Пажљиво одабран програм духовних хорских композиција, у ствари је пресјек разноврсности жанра – различите стилске карактеристике и епохе којима дјела припадају, са вјешто укомпонованим редослиједом, чинили су динамику програмске концепције изузетно слушљивом (Исаија Србин, Монахиња Јулијана, Станковић, Кастaљски, Чесноков, Свиридов, напјев Кијевско-Печeрске лавре). Концерти су били веома посјећени, како од стране љубитеља хорске музике, тако и од стране стручне публике.

Хор Смјера за црквену музику и појање његује православну духовну музику као и традиционално српско црквено појање, те је и програмски концепт концерата био усмјерен у правцу приказа разноликости црквене музике. Поред хора, под умјетничким руководством диригента Радовића, на концертима је наступила и група пјевача овог ансамбла под руководством диригента професора Предрага Ђоковића, који су на аутентичан начин представили неколико напјева традиционалног српског црквеног појања.

Оно што представља квалитет и посебност овог хора је и чињеница да у њему пјевају не само студенти Смјера за црквену музику и појање, него и студенти других смјерова Академије, који долазе из различитих средина и земаља. Оно што их сабира у заједничкој мисији свакако је и изузетна посвећеност и прегалачки рад професора Радовића, који студентима пружа драгоцјен увид у област вокалне музичке интерпретације, профилисања естетике хорског звука и разумијевања различитих аспеката музичког дјела и његовог интерактивног односа.

Концерт у Саборној цркви у Београду одржан је са благословом Патријарха српског Иринеја. Уводну ријеч на том концерту изговорила је музиколог проф. др Даница Петровић. Између осталог, она се у свом обраћању осврнула на период оснивања (1998/1999. академске године), почетак рада и значај Смјера за црквену музику и појање - јединственог студијског смјера у регији, на улогу и значај његовог хора, а све на иницијативу блажене успомене Митрополита дабробосанског Николаја, изразивши му и овом приликом захвалност. У првим годинама рада Смјера, веома значајан допринос у његовој афирмацији дала је и сама професорица Даница Петровић.

Необично за концерт у Саборној цркви у Београду били су аплаузи, који нису традиција на овом мјесту, а они су, како се концерт примицао крају, били све гласнији.

Оно што је овај концерт учинило посебним и незаборавним је присуство Патријарха српског Иринеја и његово обраћање хору и диригенту након одржаног концерта: -Ваш наступ је велико позитивно изненађење и велико духовно освежење које сте вечерас приредили Београду. И верујем, и сви чланови београдских хорова би вам озбиљно захвалили. Лепо је то што Сарајево има такав хор. Надам се да ћете на устоличењу новог Митрополита ви певати на Литургији. Ви сте велико духовно освежење и потпора у неговању онога што је наше, чиме се поносимо не само овде него и у свету. Ово је један заиста диван и врло увежбан хор, што значи да сте дуго вежбали и да редовно вежбате, што се да врло лако видети и утврдити. Хвала вам на овој дивној вечери и верујте да смо остали још два сата не би нам било досадно. Хвала вам! - Ове ријечи довољно говоре саме за себе.

О значају и квалитету овог хорског ансамбла свједочи и чињеница да је хор вишеструко награђиван на престижним свјетским хорским такмичењима, али последњих неколико година, услед недостатка неопходне финансијске подршке, изостали су одласци на значајне музичке манифестације, а самим тим и прилике за вредновање његовог свеукупног рада и квалитета.

Реализацији ових концерата помогли су Скупштина Града Источно Сарајево и директорица Студентског центра Источно Сарајево гђа Александра Бјелица. Велику помоћ пружила је проф. Даница Петровић, као координатор и једним дијелом иницијатор гостовања. У организацији су учествовали и Архиепископја београдско-карловачка, Друштво за неговање старих традиција и развој Сремских Карловца, ректори Београдске и Карловачке богословије, протојереј-ставрофор Петар Лукић, старјешина Саборне цркве у Београду, а главна спона у цјелокупној организацији, као и до сада, био је диригент Радовић.

Хвала свима на подршци и пруженој прилици да хор јавно прикаже резултате свог марљивог рада и залагања и да његов квалитет буде препознат. Хвала члановима хора на истрајности и труду, хвала маестру Радовићу на посвећености, професору Ђоковићу на ангажману. Изнад свега велико хвала Његовој Светости Патријарху српском господину Иринеју, на присутству и на незаборавним ријечима захвалности и подршке, које ће остати дубоко урезане у сјећање свима нама и бити снажан подстрек и благослов за даљи рад.

Валентина Дутина

Извор: Митрополија дабробосанска