Концертно вече хора СПД Јединство са монахињом Јулијанијом Денисовом

Концертно вече хора СПД Јединство са монахињом Јулијанијом Денисовом
Концертно вече хора СПД Јединство са монахињом Јулијанијом Денисовом
Концертно вече хора СПД Јединство са монахињом Јулијанијом Денисовом
Концертно вече хора СПД Јединство са монахињом Јулијанијом Денисовом

У организацији Српске православне црквене општине которске и Српског певачког друштва (СПД) Јединство 1839 Котор, у цркви Светог Николе у Старом граду приређено је концертно вече са монахињом Јулијанијом Денисовом из Белорусије.

Концерт је део програма обележавања 180 година СПД Јединство, а под диригентском палицом ђакона мр Михајла Лазаревића хор је извео: Свјати Боже – Агиос о теос, Во Царствији Твојем, Херувимску пјесму, Достојно јест, О Тебје радујетсја („гречески“ напјев), Плач Пресвјатој Богородици (из старообредних нота 19. века), Вјун над вадој (народна пјесма), Французскаја кољадка, Наша вера (на текст Светог Николаја Српског).

Захваљујући се монахињи Јулијанији Денисовој на учешћу на концертној вечери Лазаревић је подсетио на јубилеје који се славе у текућој 2019. години: 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, 180 година „Јединства“, 50 година службе у цркви Светог Николе у Котору намесника бококоторског и пароха которског протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића, 25 година на челу хора СПД Јединствo диригента Михајла Лазаревић. Том приликом монахињи Јулијанији је поклонио икону Светог Саве кога „единство прослаља као свог заштитника. Икону је иконописао члан хора Иван Зечевић.

Монахиња Јулијанија Денисова је говорила о свом ствараластву, животу пре манастира и одлуци да се замонаши, похвално се изразивши о певању которског хора. Монахиња Јулијанија Денисова (Ирина Вадимовна) рођена је 6. септембра 1957. године Минску. Отац Денисов Вадим Петрович био је инжењер, а мајка Денисова Галина Ивановна магистар пољопривредних наука, данас је у пензији. Године 1975. завршила је Средњу специјалну музичку школу при Белоруском државном конзерваторијуму. Факултет теорије и композиције Лењинградског државног конзерваторијума завршила је 1980. године као музиколог и запослила се у школи коју је раније похађала (данас је то Гимназија-колеџ при БелДАМ), где је 27 година предавала солфеђо и хармонију. Господ јој је даровао троје деце. Веру је стекла 1992. године и почела је да пева у црквеном хору. Од 1997. до 2007. године била је диригент Првог хора минске цркве Светих Петра и Павла. „За усрдан труд“ у славу Свете Цркве награђена је медаљом светитеља Кирила Туровског, као и Почасним знамењем Савета министара „2000 година хришћанства“. У манастир је дошла 2007. године по благослову протојереја Андреја Лемешонока, и ускоро је постављена за главног диригента. Монашки постриг је 3. јануара 2011. године обавио митрополит Филарет.

Монахиња Јулијана руководи сестринским хором и Празничним хором минског манастира Свете Јелисавете (који је до 2007. године био Први хор минске цркве Светих Петра и Павла). На почетку свог стваралачког развоја хор је учествовао у различитим конкурсима и фестивалима. Тако је 1999. године на IV Међународном фестивалу православних песама у Минску освојио Гран-При, а 2000. године је добио награду на XIX Међународном фестивалу православне црквене музике у Хајнувци (Пољска).

Хор је три пута учествовао на Фестивалу руске духовне музике у Вилнусу (Литванија), као и у Варшави на Међународном фестивалу сакралне музике; појао је у храмовима Христа Спаситеља и иконе Мајке Божје „Всјех скорбјашчих Радост“ на Ординки, као и у Краљевској сали Останкино у Москви, у Сали академске капеле и Великој сали филхармоније у Санкт-Петербургу, у Успењској цркви у Харкову, појао је на богослужењима у Псково-Печерском, Дивејевском и Валаамском манастиру. У току последњих година хор учествује у обнови „Великопосних концерата“ – једном од главних пројеката „Академије православне музике“ у Санкт-Петербургу.

Као предавач у Летњој школи „Академија православне музике“ (Санкт Петербург) од 2012. до 2016. године држала је курсеве „Хармонизација напева“ и „Диригентско умеће“. По милости Божјој, удостојена је да два пута руководи хором на Литургији валаамске традиције у Спасо-Преображењском храму Валаамског манастира. Са сестринским хором је учествовала на мисионарским гостовањима у европским земљама: Белгији, Француској, Холандији, Енглеској и Ирској. Такође је била члан жирија Првог међународног конкурса православних композитора „Роман Слаткопојац“ (Санкт Петербург).

Од 1994. до 2018. године написала је око 180 црквених песама, обрада и аранжмана. Издавачка кућа манастра Свете Јелисавете издала је нотне зборнике „Пјеније всеумиленоје“ (2000), као и четири издања – „Литургија“, „Свеноћно бденије“, „Песме са различитих служби“ и „Покајничке песме“ од планираних „Сабраних песама“, преко 20 дискова са снимцима хорова (Празничног и монашког). Информативна агенција Бјелоруске Православне Цркве издала је филм „Диригент (2006)“, а манастирски видеостудио „Јован Војник“ – документарни филм „Инокиња“ (2010). Године 2014. изашао је дугометражни филм о Празничном хору „Јединим срцем“. За усрдан труд у славу свете Цркве монахиња Јулијана је награђена медаљом Светог Атанасија, Патријарха цариградског и Чудотворца харковског. За допринос препороду духовне обнове отаџбине награђена је медаљом „За заслуге“. Од 2010. године до данас монахиња Јулијана је руководилац Међународног фестивала православних песама „Державниј глас“, а (од 2017. године) и минског фестивала „Великопосни концерти“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска