Конференција европских Цркава апелује на Унеско и европске установе

Конференција европских цркава (КЕЦ) je са дубоким жаљењем примила  вест о претварању Аје Софије у џамију. Регионална екуменска организација, која представља 114 Цркава чланица широм Европе, од којих су многе православне, изразила је забринутост прошле недеље пред европским институцијама и Унеском.

Писмо КЕЦ-а Европској комисији и Унеску

У писму Јозефу Борељу Фонтелесу, високом представнику Европске комисије, Конференција европских Цркава је изразила дубоку забринутост због исхода одлуке о статусу Свете Софије.

„Процедура, мотивисана петицијом упућеном Турском суду уз званичну подршку канцеларије турског Председника, отвара пут за претварање Аја Софије у џамију, доводећи у питање ваљаност председничког декрета из 1934. КЕЦ жели да истакне да би таква акција потенцијално могла створити плодно тле за верску мржњу и последичнонасиље“, наведено је у писму.

У писму КЕЦ-а упућеном УНЕСК-у каже се: „Позивамо УНЕСКО да предузме конкретне акције према турској влади како би спречила промену статуса постојећег светског наслеђа Свете Софије“.

Председник КЕЦ-а Кристиан Кригер је рекао: „Такав развој догађаја пратимо са жаљењем, јер потенцијално може довести до основа за верску нетрпељивост и насиље. Раније смо изразили забринутост са УНЕСК-ом и европским институцијама и затражили дипломатски утицај који би спречио такву акцију.“

Потпредседник КЕЦ-а митрополит Шведске Клеопа рекао је: „У статусу музеја Аја Софија окупља људе и културе из целог света. Промена овог статуса несумњиво умањује значај наслеђа ове изванредне грађевине као универзално доступног моста који уједињује Исток и Запад, који символише миран саживот, негује међусобно разумевање и солидарност између различитих народа. „

„Понављамо речи Његове Свемоћне Екуменске патријархове Бартоломеја да„ сматрамо непримереним и штетним у 21. веку за Аја Софију, која је посвећена светој Божјој мудрости и омогућава верницима обе религије да се састану и диве се своју величину, да постане узрок сукобима и сукобима “, додао је митрополит Клеопас.

„У духу имена Аја Софије, што дословно значи света мудрост, молимо се да мудрост и разум коначно превладају, а Аја Софија ће наставити да делује под својим статусом музеја.“

Генерални секретар ЦИК-а др Јøрген Сков Сøренсен рекао је: „Пратећи недавна дешавања, подсећам се на речи Светог Павла у свом писму Коринћанима,„ Ако један члан пати, сви заједно с тим трпе; ако је почаствован један члан, сви се радујте заједно с њим (1. Коринћанима 12:26) ”.

„Ова одлука утиче на цркве које су директно погођене. Међутим, све цркве чланице ЦИК-а узнемирене су оним чему сведочимо у Цариграду ових дана “, додао је он.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеском Информативна служба СПЦ)