Конференција о Његошу у Москви

Поводом 200 годишњице рођења Његоша у Москви је 12. и 13. новембра одржана међународна конференција Петар II Петровић Његош, митрополит, реформатор и пјесник, на којој говорило више од 20 учесника из Русије, Црне Горе и Србије.

Конференцију је организовао Институт славјановеденија Руске академија наука. Том приликом штампан је и зборник радова под истим насловом, у који су ушли сви радови учесника. Важно је напоменути да је ово већ други зборник који се ове године појавио у Русији поводом великог јубијела нашег пједсника.

На конференцији у Москви учествовали су пјесник Милутин Мићовић, предсједник књижевног друштва Његош, и историчар др Радослав Расповић, директор црногорског института историјских наука. Конференцију су поздравили, у својству почасних гости, амбасадор Црне Гре у Москви г. Зоран Јоцовић, а са српске стране амбасадор др Славенко Терзић.

На овој дводневној конференцији кроз реферате и дискусије Његошево дјело, као и историјске околности и везе с Русијом, освјетљаване су са више страна, са основном интенцијом – расвјетљавања дубоке и сложене личности Петра Петровића Његоша, који није само најзначајнији митрополит црногорски, него и најзначајнији српски и словенски пјесниик. Актуелност Његошевог дјела, и на овом скупу, показала се очигледном, а дубина његовог дјела неисцрпном.

Иако су се често, у радовима учесника појављивале паралеле – Петар велики Романов и Петар Петровић Његош, као реформатори и историјске личности које су допринијеле европеизацији својих народа; а са друге стране - и паралеле генијалних пјесника и савременика Пушкина и Његоша, ипак је остало јассно, да се овдје недовољно зна о нашем великом пјеснику, и да би, нови превиди, и освјетљавања Његошевог дјела у руској култури били неопхидни. Кроз дискусије и конкретене предлоге, овој је теми поклоњена и не мала пажња.

Иизвор: Епархија будиљманско-никшићка