Конференција „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“

Конференција „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“
Конференција „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“
Конференција „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“
Конференција „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“

У организацији Човекољубља, Добротворне фондације Српске Православне Цркве, у Светосавском дому у Нишу, на дан светог апостола Андреја Првозваног, одржана је конференција „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“. Конференцији, која је одржана са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког др Јована, присуствовали су многи представници локалних самоуправа и релевантних институција социјалне заштите из читаве Србије, као и представници организација цивилног друштва које су активне на пољу пружања подршке најугроженијем сеоском становништву.

После уводних излагања о дометима и изазовима са којима се сусрећу институционални и ванинституционални пружаоци услуга социјалне заштите на руралном подручју, Фондација Човекољубље је представила резултате истраживања о доступности услуга социјалне заштите на селу. Истраживање је обухватило 391 сеоску породицу, а према приказаним подацима, стара самачка домаћинства, самохрани родитељи са више малолетне деце, домаћинства у којима је један или више чланова особа са инвалидитетом, као и породице без редовних примања, у великој већини живе на ивици сиромаштва. Код чак 73 процента испитаних сеоских домаћинстава укупна месечна примања не досежу ни половину републичког просека, а скоро три четвртине њих не добија никакав вид подршке од државе. Посебно су истакнути проблем, као што су недовољна информисаност угроженог сеоског становништва о њиховим правима и услугама из области социјалне заштите; неразумевање процедура за остваривање права; затвореност и страх од дискриминације и осуђивања околине; али и усредсређеност институција на градско становништво.

Дискусија развијена у оквиру радних група изнедрила је читав низ практичних предлога за ублажавање постојећег стања и превазилажење препознатих проблема. Присутни су посебно били заинтересовани за искуства појединих општина које су постојеће услуге социјалне заштите прилагодилe специфичним потребама сеоског становништва. Генерални закључак конференције је да се веома лош положај угроженог сеоског становништва може поправити једино заједничким деловањем свих, од државних институција преко цивилног друштва до сеоских самоорганизованих група подршке.

Фондација Човекољубље је конференцију „Социјална заштита на селу – могућности и изазови“ остварила у оквиру пројекта „Јачање социјалне инклузије рањивих група“ који је подржан од стране Финске црквене помоћи.