Конференција Српског омладинског православног удружења

Конференција Српског омладинског православног удружења
Конференција Српског омладинског православног удружења
Конференција Српског омладинског православног удружења
Конференција Српског омладинског православног удружења

Прошлог викенда, од 16. до 18. септембра, Српско омладинско православно удружење (SOYA) одржало је у Мелбурну конференцију посвећену вођству, образовању, заједници и православљу.

СОЈА је организација привржена заштити и промовисању српског народа у односу на шире друштвено окружење у Аустралији и Новом Зеланду. Циљ организације је уједињавање српске омладине у духовном окриљу Српске Православне Цркве. Организација промовише духовне, културне, образовне и спортске програме, подстичући српску омладину на духовни, друштвени, професионални и културни ангажман у њиховим заједницама и ширем друштву.

Конференција је почела званичном добродошлицом делегата 16. септембра, на обали реке Јаре у “Byblos” DSC04906ресторану, уз позитивну атмосферу, дружење и међусобно упознавање.

Званични део конференције је обухватио четверочасовни програм, између 12 и 16 часова, у конференцијској сали Викторија универзитета у центру Мелбурна. Конференција је пружила прилику да се промовишу два програма организације, менторски програм и програм за подучавање и образовну подршку српским ученицима и DSC04911студентима.

Његово Преосвештенство, Епископ аустралијско-новозеландски, г. Иринеј је пожелео доброшлицу учесницима, осврћући се на вредности духовног и личног усавршавања у данашњем времену, у контексту хришћанске етике у савременом свету.

Следећу презентацију је одржао студент медицине, г. Славко Токановић који је упечатљиво изложио свој досадашњи волонтерски рад и помоћ Србима Косова и DSC04978Метохије. Славко је веома инспиративно и упечатљиво приближио свакодневне тешкоће са којима се суочавају Срби са Косова и Метохије. Посебно је истакнута веома тешка ситуација у здравственом систему, здравственој заштити и уопште тешким околностима српског становништва у тамошњим енклавама

Уследила је презентација министра г. Николаса Коцираса (Department of Multicultural Affairs and Citizenship) који је говорио о важности задржавања сопственог културног DSC04995идентитета уз интегрисање српске заједнице у шире друштвено политичке токове.

Трећи предавач на конференцији, гђица Нина Марковић, докторант и истраживач при аустралијском Парламентарном Истраживачком Центру,говорила је о свом етнографском истраживању које обухвата културу, поезију, фолклор и етномузикологију.

г. Бранко Панић, партнер при консултантској фирми Дилојт говорио је о превазилажењу личних и професионалних изазова и подсетио да су истрајност и упоран рад у много чему незамењива надградња сопствених талената и способности.

Презентацију о досадашњем раду организације СОЈА одржао је њен Генерални саветник, г. Горан Гамбирожа, којиDSC04998 је представио детаљан историјат организације, њене циљеве, стратегију и конкретне планове за будућност. Детаљно су представљени планови организације за проширивање на све аустралијске универзитете, као и Менторски програм и програм за подучавање српских ученика и студената.

У панел дискусији која је уследила на тему православља и дефинисања успеха, личне и колективне афирмације, Његово Преосвештенство, г. Иринеј је подсетио:  “Да би знали куда идемо, морамо прво разумети вредносни систем православног одгоја, уз поштовање сопствених корена, духовног и народног наслеђа ”. Успешну и занимљиву дискусију је водила професорица славистике, гђа Слободанка Владив Гловер са Монаш универзитета, а учесници су били Његово Преосвештенство, г. Бранислав Грбовић, г. Бранко Панић и гђица Нина Марковић.

DSC04999По завршетку конференције, одржано је свечано вече у сали црквеношколске општине Св Ђорђе из Сент Албанса, где се уз фолклор, традиционалну српску храну и коло наставило дружење делегата организације СОЈА, пријатеља и гостију. Ово вече је у најбољем светлу показало српско гостомпринство и топлину. Као круна вечери, СОЈА је објавила своје крсно име, свог свеца заштитника, Св Николаја Жичког (Велимировића). Св Николај је био изузетан духовник и академик, који је на личном примеру посведочио хришћанску скромност и човекољубље,  представљајући Србији и свету сопствени таленат, истрајност и брилијантни интелект.

Организација СОЈА се најискреније и најтоплије захваљује спонзорима. То су били: Српски Глас, Centro Trade, Dunav Butchers, Cakes Gallety , D’n’D Nuts и SCAA . Својом подршком су остварили реализацију сјајне вечери, од које ће сав приход ићи ка пројектима организације СОЈА: Менторском програму и Програму за подучавање српских ученика и студената.

На концу, у недељу 18. септембра, служена је Литургија у саборној цркви  Св. Тројице у Бранзвику коју је служио Његово Преосвештенство, епископ Иринеј, уз присуство свих делегата СОЈЕ и верног народа.

После Литургије одржана је годишња скупштина организације СОЈА, на којој су изабрани чланови Управног одбора. У састав Управног одбора су за сваку од држава ушли координатори Нада Миљуш, Мирјана Брадић, Ђорђе Балорда, Александра Цвитановић,  Петар Божић, председник Јанко Николић,  подпредседник Предраг Сребро и генерални секретар Дејана Спорчић.

Управни одбор СОЈЕ се захваљује свим учесницима и делегатима на успешној и инспиративној конференцији. Неизмерно велико ХВАЛА свима који су допринели Конференцији, својим учешћем, радом, умом, духом и срцем!

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска