Конференција у Ватикану

Папа истиче посебну одговорност Цркве пред злоупотребом

На крају конференције о теми злоупотребе унутар Римокатоличке Цркве Папа је апеловао да се зло не прикрива. Критичари, пак, истичу да недостају конкретне противмере.

У Риму су од 21. до 24. фебруара 2019. у аули Концила у Ватикану представници – кардинали, надбискупи, бискупи, верски поглавари и одговорни из целог света Римокатоличке Цркве са свих континената  - расправљали о хорору педофилије и педосексуалне праксе, као и о општем злостављању. На крају четвородневног самита у Ватикану о сексуалном злостављању папа Фрања је злостављање од стране клирика назвао посебно проблематичним. Унутар Цркве је то ”још теже и скандалозније” него у другим областима друштва, јер је ”за разлику у моралној одговорности”, Црква стоји у ”етичкој уверљивости”. Папа Фрања је у свом закључном слову употребио јаке речи: ”Свештеник који злоставља децу, постаје оруђе Сатане” и напоменуо да га злостављање деце подсећа на ”паганске жртве људи”. ”Ни један злочин не сме да буде прећутан, као што је у прошлости био случај”, захтева понтифекс, јер прећуткивање значи ширење зла.

Црква ће учинити све, уверава Папа, да починиоци зла буду подвргнути правним мерама. А за то је потребна ”промена менталитета”. Папа Фрања подсећа у том контексту на спој између сексуалног злостављања и моћи. У свим областима Цркве, вели он, морају мере превенције да буду обезбеђене. Над местом одбране институције, сада се жртвама има дати предност, истиче папа. 

Ни једно злостављање никада више не сме да буде прикривано и потцењивано, јер свако прикривање злостављања погодује ширењу зла и додаје још један степен саблазни. Црква се мора борити против злостављања, јер дотиче средиште њене мисије која је проповедање Јеванђеља и одбрана деце од прождрљивих вукова, рекао је Папа и истакао – да у злостављању видимо руку зла која не штеди на невиности деце. Једини начин да се победи зао дух иде кроз смиравање, оптужбу себе самих, молитву и покорност по Христовом примеру. Зато ће Црква слушати, бранити и штитити злостављане малолетнике који су искоришћени и заборављени, ма где они били.

Да би се постигао тај циљ, мора се ослободити свих идеолошких и политичко новинарских расправа које често искоришћују саме жртве за различите интересе.

Дошло је време да дајемо једнака упутства за целокупну Цркву, избегавајући правичност изазвану осећањем кривице за грехе прошлости и притиском медија, као и апологију која се не бави узроцим ни последицама тих тешких злочна, рекао је папа Фрања и додао: Црква ће учинити све што је потребно да изручи правди свакога ко је учинио такве злочине. Никада неће покушати да прикрије или омаловажи случај. По њеном уверењу, ти греси и злочини знак су неверовања, срамоте и изобличења лица Цркве, јер уништавају њену веродостојност. Наиме Црква је заједно са својом децом верницима жртва те неверности и злочина. Потребна нам је истинско чишћење, обнова и непрестана заузетост за светост пастира који треба да су налик Христу - Добром Пастиру, рекао је папа Фрања и додао – то је право народа Божијег. У том смислу нагласак треба ставити на васпитање и образовање свештеничких кандидата, не водећи само бригу о искључењу проблематичних особа, него како понудити уравнотежено васпитање за достојне кандидате. Потребно је једнако ојачати бискупске конференције и јединство бискупа који се неће бавити само смерницама, већ ће спроводити мере. Морамо развити нову делотворну превенцију у свим установама и црквеним делатностима. Дужност Цркве је да жртвама пружи сву неопходну подршку обраћајући се стручњацима за то подручје. На крају је Папа захвалио свим свештеницима и монасима који верно и одано служе Господу, а који осећају штету која им је нанесена срамним понашањем неке браће. Божји народ потпомогнут Духом Светим и Црква која у средиште ставља Господа, ослободиће нас ране клерикализма који је плодан терен за све те одвратности, закључио је Свети Отац. 

Реаговања

Жртве сексуалног злостављања су делимично биле пренеражене гвором папе Фрање. Један од њих вели да Папа није предложио никакве конкретне мере које би злостављање убудуће спречавале. Каноничар Томас Шилер, директор Института за канонско право на универзитету у Минстеру је овај говоро назвао ”рутиниским понављањем саморазумљивости”. Папа Фрања је проблем Цркве релативизовао и питање сексуалног злостављања представио као општи друштвени феномен. Отуда он неће бити упамћен као реформистички папа, већ као конзерватор. 

Кардинал Маркс не види каузалност између целибата и злостављања

Папин говор је био очекиван са великим интересовањем, пошто је 114 председавајућих бискупских конференција из читавог света дошло у Ватикан. Међу њима је кардинал Рајнхард Маркс, председавајући Немачке бискупске конференције. ”Конференција је показала, вели кадинал Маркс, да је Црква у светским размерама спремна да се ухвати у коштац са сексуалним злостављањем. Он одбацује примедбу да сексуално злостављање деце има везе са неженством (целибатом) римокатоличког свештенства. Кардинал се позива на једну студију израђену по налогу немачких бискупа. ”Студија је потврдила: не постоји директна каузалност”. Али дискусија о виду живота свештеника у будућности не сме замукнути, додаје кардинал.

Маркс се још у суботу сусрео са жртвама сексуалне злоупотребе. Надбискуп Бризбејна Марк Колриџ је у својој омилији на миси то зло тематизовао, тражећи ”коперниканску револуцију” у Цркви – ”да се злостављене особе не окрећу око Цркве, већ да се Црква има окретати око њих”. Црквени људи се, истиче надбискуп, морају пренети у ситуацију сексуалних жртава.

Протојереј-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)