Конференција за медије поводом обележавања страдања српског становништва од стране Хортијевих нациста 1941. године

У петак, 20. априла 2012. године, у просторијама Црквене општине новосадске, у Змај Јовиној 4, одржана је конференција за медије поводом обележавања годишњице страдања српског цивилног становништва приликом уласка Хортијевих нациста у Нови Сад, априла 1941. године. На конференцији су говорили: протонамесник Владан Симић, секретар Епископа бачког, господин др Драго Његован и господин Ђорђе Србуловић.

Учесници конференције саопштили су да ће у недељу, 22. априла, са почетком у 20 часова, у Радничком дому у Новом Саду, др Драго Његован одржати предавање на тему Страдање цивилног становништва у Бачкој и Барањи 1941. године, а учесницима овог скупа обратиће се и Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј.

Сутрадан, у понедељак, 23. априла, у 13 часова, крај Крста на Алмашком гробљу биће одржан парастос недужним жртвама Хортијевих нациста.

Одговарајући на питања представника новосадских медија, протонамесник Владан Симић је рекао да ће ускоро бити објављен конкурс за идејно решење спомен-обележја жртвама Рације на новосадском Штранду, месту страдања великог броја наших суграђана, као и да ће Епархија бачка настојати да у току ове године организује низ предавања и научних скупова поводом седамдесетогодишњице Новосадске рације.

Извор: Епархија бачка