Конференција за медије у просторијама Црквене општине Нови Сад

Конференција за медије у просторијама Црквене општине Нови Сад
Конференција за медије у просторијама Црквене општине Нови Сад
Конференција за медије у просторијама Црквене општине Нови Сад
Конференција за медије у просторијама Црквене општине Нови Сад

Поводом предстојећег обележавања Ђурђицa - славe Новог Сада и организовања хуманитарног концерта, у петак, 15. новембра, у просторијама Црквене општине Нови Сад (Улица Змај Јовина 4, други спрат) одржана је конференција за медије на којој су се новинарима обратили представници свих традиционалних цркава и верских заједница: презвитер Горан Ранисављевић испред Црквене општине новосадске; госпођа Едита Јанков – Јеврејска заједница; пречасни Роберт Ерхард - Римокатоличка жупна црква Име Маријино; главни имам Мухамед еф. Зилкић – Исламска заједница Србије и мр Владимир Обшуст – Словачка евангелистичка Црква.

Наша света Црква сутра ће молитвено прославити Спомен обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц. Прослављање ће започети светом архијерејском Литургијом коју ће у 9 часова, у Саборној цркви у Новом Саду служити Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин др Иринеј.

У 19 часова ће бити одржана свечана академија у Српском народном позоришту, у малој дворани. Такође, у оквиру обележавања славе града Новог Сада, у недељу, 17. новембра, у Студују М биће одржан традиционални, девети по реду, хуманитарни концерт, који Српска Православна Црквена општина новосадска организује у сарадњи са Јеврејском општином, Римокатоличком жупном црквом Име Маријино, Словачком евангелистичком Црквом, Хришћанском реформаторском Црквом и Исламском заједницом Србије.

 Поздравивши присутне у име Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, презвитер Горан Ранисављевић је на конференцији за медије изразио велико задовољство што сви имамо прилику да доласком на концерт - још једном покажемо своју људскост и добру вољу јер је овогодишњи приход од концерта намењен управо деци са посебним потребама Основне школе Милан Петровић из Новог Сада. Отац Горан се осврнуо и на то да, и упркос чињеници да је ова традиционална акција јединствена не само у Новом Саду него и у Србији, медији нису заинересовани да обавесте јавност о таквим лепим манифестацијама.

"У овој мултинационалној и мултикултуралној средини, од изузетног је значаја оваква сарадња традиционалних цркава и верских заједница ради помоћи ближњима", рекла је госпођа Едита Јанков, и истакла је да ће се на хуманитарном концерту публици представити хор Хашира.  

Пречасни Роберт Ерхард је казао да иницирање организације концерта од стране традиционалних цркава и верских заједница показује да постоји жеља да заједнички учинимо нешто у добротворне сврхе. Такође, представник Римокатоличке жупне цркве Име Маријино подсетио је на Господње речи које гласе: "Оно што сте учинили једном од моје најмање браће, мени сте учинили".

 Мухамед ефендија Зилкић је изразио задовољство што Исламска заједница Србије има прилику да учествује у једном оваквом хуманитарном концерту и захвалио се што је усвојен његов предлог да сав приход од концерта буде намењен деци са посебним потребама Основне школе Милан Петровић из Новог Сада.

"На једном месту, шест традиционалних цркава и верских заједница, окупљених са једним циљем, да помогну тамо где је помоћ потребна, без обзира на своју верску, националну или неку другу припадност - довољан је показатељ колико смо заправо искрени и колико жеље имамо у својим срцима да коначно отворимо једно ново поглавље у сарадњи, међусобној љубави".

"Ми желимо да овај концерт буде дар за наше суграђане а уједно и начин помоћи деци којој је то најпотребније", рекао је мр Владимир Обшуст представник Словачке евангелистичке Цркве.

 Хуманитарни концерт ће почети у 19 часова, у Студију М (улица Игњата Павласа број 3), а на уласку ће бити постављене кутије у коју ће, сви који то буду желели, моћи да пруже свој допринос остваривању крајњег циља ове акције – а то је помоћ деци са посебним потребама Основне школе Милан Петровић из Новог Сада. Наравно, помоћ је могуће уплатити и на жиро рачун крајњег корисника, на број 840-219660-69.

 Црквена општина новосадска као и представници свих традиционалних цркава и верских заједница у Новом Саду, позивају вас, поштовани Новосађани, да узмете учешће у прослави нашег небеског покровитеља Светог великомученика Георгија као и у хуманитарном концерту за децу из новосадске Основне школе Милан Петровић.

Извор: Епархија бачка