Конференција за пастирску здравствену негу

Друга међународна Конференција Константинопољске Патријашије за пастирску здравствену негу ће бити одржана на Родосу, у Грчкој, у периоду од 12. до 16. октобра 2011. године. Ову Конференцију ће, са благословом Константинопољског Патријарха Вартоломеја организовати Мрежа Константинопољске Патријаршије за пастирску здравствену негу.

Тема Конференције ће бити „Нега пред вратима смрти“. Презентације и радионице ће се бавити проблемом смрти са медицинске, богословске, философске, психолошке и пастирске тачке гледишта. Посебно ће бити наглашена палијативна нега и медицинска, психолошка и духовна нега која се пружа онима који болују од неизлечивих болести и који су на самрти.

Због очигледне чињенице да нега која се пружа особама које су „пред вратима смрти“ постаје све сложенија и тежа, треба истражити многа теоретска питања, дати одговоре на њих и предузети многе практичне кораке како би се свакој потребитој особи пружила помоћ. На овој Конференцији ће присуствовати представници свих митрополија широм света које духовно и административно припадају Константинопољској Патријаршији, представници митрополија Грчке Цркве и других аутокефалних Православних Цркава, представници богословских школа, факултета и академија. Скупу ће такође присуствовати и доктори, медицинске сестре и социјални радници.

Извор: Православље