Kонсолидовани извештај UNMIK-а од 8 часова 21. марта 2004. године

На основу јутрошњег званичног известаја УНМИК-а о стању на Косову и Метохији у 8 часова 21. марта 2004. године Епархија рашко-призренска преноси следеће податке:

Kонсолидовани извештај UNMIK-а од 8 часова 21. марта 2004. године

Ситуација широм Косова је мирна, али веома напета. Није било већих инцидената од последњег извештаја 20. марта 2004. године у 20 часова. Могућност избијања насиља и даље остаје висока, поготово због сахрана утопљене албанске деце које су планиране за данас у митровачком региону - село Чабар.

Значајни догађаји:

Хуманитарна помоћ из Србије је неометано стизала током последња 24 часа. Није потврђено да су дошла возила која довозе хуманитарну помоћ, за која је јуче извештавано да стижу на Косово. Међународни Комитет Црвеног Крста (МКЦК) и УНМИК продужавају да координишу испоруку ове помоћи.

Неки од интерно расељених косовских Срба, који су били евакуисани у базе КФОР-а током 18. и 19. марта, пребачени су у безбедне области унутар Косова. КФОР наставља да обезбеђује безбедност за ове покрете и безбедност у српским енклавама.

Истраживање починилаца недавних насиља се наставља. Додатно су синоћ ухапшена три косовска Албанца мушкарца и оптужена за паљење имовине косовских Срба.

Процена:

Премда су последња 24 часа протекла мирно и да понашање група на сахранама и другим мирним демонстрацијама представља један позитиван знак, то не треба схватити као индикатор да је садашња криза завршена. Данашња сахрана косовске албанске деце, која су се утопила код Митровице, је значајан догађај; уколико он прође мирно то би мого да наговести повратак на стабилнију ситуацију. Не може се ни искуључити да би сахране могле да иницирају нови талас насиља, не само у митровачком региону већ и широм Косова.

Кључна питања с којима се треба бавити током наредних 12 часова:

- Безбедносне мере пред сахрану деце утопљене код Митровице
- Подршка ситуацији са интерно расељеним лицима
- Безбедност енклава
- Чување евакуисаних УН-ових зграда
- Овера плана безбедносног контигента

Доле је наведен краћи резиме инцидената по областима; ово је учињено на основу известаја полиције, КФОР-а и УНМИК-а. Нагласава се да се не гарантује прецизност наведених бројки. Какогод они пружају тренутно најбољу процену.

Митровачки регион. Било је релативно мирно у овом региону, и није било извештаја о значајнијим догађајима. Није дошло до повратка особља у УН-ов Регионални Центар.

Приштински регион. У Приштини је било мирно током периода који покрива овај извештај. У центру Приштине је пронађен један сумњив завежљај прошле ноћи. Уређај је неутрализован од стране КФОР-ове јединице за деминирање.

Гњилански регион. Није било значајних инцидената од прошлог извештаја.
Призренски регион. Није било значајних инцидената од прошлог извештаја.

Пећки регион. Није било значајних инцидената од прошлог извештаја. Није дошло до повратка особља у УН-ов Регионални Центар.

Жртве и оштећења

Није било нових ажурирања бројки, које је УНМИК полиција издала 20. марта. Ове бројке тек треба упоредити са бројкама које поседује КФОР и друге агенције, и стога може доћи до већих одступања. Јучерашње бројке су:

24 мртва (не можемо да потврдимо тачно етничко порекло)
851 цивил повређен, укључујући 22 озбиљно повређена
98 припадника УНМИК полиције и КПС-а повређено
55 војника КФОР-а рањено
270 кућа је спаљено
80 кућа оштећено
30 цркава спаљено
10 цркава и манастира оштећено
27 УН-ових возила спаљено и уништено
23 УН возила оштећено
17 КПС возила оштећено
24 цивилна возила оштећена

Они који зеле да добију додатне информације могу то уцинити преко unmikmlo-info@un.org