Константин Велики: историја и култура

Висока школа - Академија Српске Православне Цркве објавила је зборник Константин Велики: историја и култура, као осму по реду књигу у едицији Посебна издања. Зборник је посвећен прослави јубилеја хиљадуседамстогодишњице од Миланског едикта (313-2013). Ова књига је замишљена као уџбеник који ће пружити увод у време у коме је живео и делао цар Константин, али са два аспекта: прво историјског, а затим и са уметничког.

Протојереј-ставрофор др Радомир Поповић и ђакон Ивица Чаировић написали су студије о светом цару у историјском контексту: Свети цар Константин у очима савременика, Утицај владавине цара Константина и његових општих реформи на Британију, Епископ Евсевије Кесаријски о цару Константину Великом, Преобраћење и крштење цара Константина и Константин Велики као хришћанин - однос неких историографа према њему и његовој вери. Горан Јанићијевић је написао чланак Икона светог Константина Великог у контексту новијих иконографских истраживања, и на крају обимну студију о Константиновој Ars Christiani и њеном одјеку у уметности Цркве. Овако конципиран зборник представља својеврсну хрестоматију за богослове, историчаре, историчаре уметности, иконописце и уметнике.

Овај зборник је прва књига у низу зборника на исту тему и са истом сврхом, али и увод у изложбе и преводе светоотачких дела из раздобља у коме је живео и владао Свети Цар Константин, које ће, у годинама до јубиларне, Висока школа - Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду, организовати и објавити, са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве актом бр. 938/зап. 698, од 8. јула 2009 године.

Икону светих цара Константина и царице Јелене, са насловне стране зборника, живописао је Дражен Врачар, апсолвент на Високој школи - Академији Српске Православне Цркве, у класи проф. Горана Јанићијевића. Мр Тодор Митровић је дизајнирао корице ове књиге.

Извор: Висока школа - Академија СПЦ за уметности и консервацију