Константинова година

Идући у сусрет јубилеју једног од најважнијих догађаја у историји цивилизације - 1700 година од објављивања Миланског едитка светог цара Константина Великог - редакција Информативне службе Српске Православне Цркве отворила је крајем 2012. године нову рубрику на званичној интернет презентацији наше свете Цркве под називом Константинова година.

Један од циљева овог блока је да наредних дана представи све најважније догађаје који су се у навечерје значајне годишњице одиграли у епархијама Српске Православне Цркве, како у Отаџбини, тако и у расејању.

Као што се већ може видети у блоку Константинова година, одржан је низ конференција и научних скупова, објављено је више књига и мултимедијалних садржаја, а концертима и изложбама приближен је лик Константина Великог.

Наравно, највећи део активности са великим бројем пратећих пројеката понела је Епархија нишка, са седиштем у родном граду цара Константина.

С обзиром на значај и утицај Миланског едикта на свеопшти црквени, државни и друштвени живот од Константиновог времена до нашег доба, Српска Православна Црква и држава Србија, преко Организационог одбора којим председавају Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Председник Републике Србије г. Томислав Николић, на највишем нивоу учествују у обележавању 1700-годишњег јубилеја.