Копија Влахернске Богородичине иконе вратиће се у Високопетровски манастир

Почев од 18. до 20. века једна од три древних копија  чудотворне иконе Матере Божје из Влахерне чувала се у цркви св. Сергија московског Високопетровског манастира. Копија, која је урађена по налогу цара Петра Великог 1701. г., моментано се чува у цркви Рођења Мајке Божје у Староје Симоново (Москва). По благослову Патријарха московског и све Русије, икона ће се пренети у Високопетровски манастир, јавља вебсајт Московске епархије.

Величина и изглед иконе слични су оригиналној икони. Ликови су изображени техником воскомастика: нежан слој боје изнад слоја воска, којима се покривају изрезбарени ликови Богородице и малог Исуса.

Ариђакон Павле од Алепа, описујући ову чудотворну икону у својим успоменама  после путовања по Русији средином 17. века, вели да она изгледа телесна, али као да није сликана, јер као да се нешто издиже с подлоге иконе на велико дивљење  посматрача...

Икона је чувана у цркви св. Сергија Високопетроваског манастира све до 1918.г. У совјетско доба држана је у просторијама Државног историјског музеја. Две друге поштоване копије Влахернске иконе моментано се налазе у Тетрјаковској галерији и у Централном музеју ране руске уметности „Андреј Рубљов“.

Према предању, Влахернску икону Матере Божје изобразио је св. апостол Лука и била је знаменита по многим чудима. Касније ју је из Јерусалима донела у Цариград царица Пулхерија и поставила је у цркви у Влахерни, предграђу западног краја овога града. Промислом Божјим, после пада Цариграда под Турке  1453.г. икона је доспела из Цариграда у у Москву, где је до данас остала нетакнута. У овом тренутку налази се у музејима московског Кремља.

Извор: ОСР (превод Информативне службе СПЦ)