Копти и амерички сенатори траже заштиту верских мањина од „Исламске Државе“

Демонстранти са наранџастим кошуљама испред Беле куће. Епископи траже боље мере против екстремизма.

Једна група коптских хришћана демонстрирала је 25. фебруара 2015. године пред Белом кућом у Вашингтону у знак подршке што већем америчком ангажовању у борби против терористичке милиције „Исламске државе“. Подсећајући на убиство 21 Копта у Либији средином фебруара, група од 50 мушкараца у наранџастим кошуљама клечала је прошлег уторника поподне пред Белом кућом, јављају амерички медији.

Демонстранти су држали слике погубљених жртава. Према агенцијским вестима, тражили су од америчког председника Барака Обаме да нешто учини „пре него што сав регион буде у пламену“. У међувремену је католичка Америчка бискупска конференција најавила снажнију подршку прогоњеним националним и верским мањинама. Њен председавајући надбискуп Џозеф Курц и председавајући Комисије „Iusticia et pax бискуп Оскар Канту нагласили су да је Папа дозволио „употребу оштрих мера према неправедним агресорима зарад заштите верских мањина и грађана од таквих ужасних напада“.

У своме писму председнику Обами и америчком Конгресу бискупи су нагласили и то да само ангажовање војних снага неће окончати терористичке претње.

Извор: ОСР