Копти осветили трећу цркву у Грацу

Прави празник повезаности Коптске Православне /дохалкидонске/ и Римокатоличке Цркве било је освећење треће коптске цркве у Грацу. Цркву је осветио Папа-патријарха Тавадрос у петак, 13. јула 2018. године, на Петровдан према коптском календару. Тавадрос II је на богослужењу, које је трајало неколико сати и којем су присуствовали, између осталих, надлежни аустријски бискуп Вилијам Краутвашл, одлазећи председник Фондације "Про Оријенте" Јохан Марте и председник секције "Про Ориенте" за Грац Питер Пифл-Перчевић, истакао своју посебну љубав према Грацу где се коптска заједница посебно добро интегрисала.

Бискуп Краутвашл је истакао у свом поздравном говору да освећење нове коптске цркве - бивше фабрике која је претворена у импресивну цркву - представља „велики духовни дар“ Грацу, поводом 800- годишњице Бискупије Грац-Зекау. Са радошћу се може констатовати да пријатељство између Коптске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве и даље расте, казао је штајерски бискуп који је подсетио на прву инострану посету Тавадроса II папи Фрањи. -У то време, Фрања и Тавадрос су уредили да се моле сваког дана један за другог и да сваке године обележавају 10. мај као као дан пријатељства између двеју Цркава. Овај пример треба следити и на Штајерској, казао је овај бискуп.

Овај католички великодостојник је истакао велику екуменску отвореност коптског Патријарха и договор двеју Цркава о узајамном признању крштења.

Говорио је и Јохан Марте, који је истакао велику радост услед чињенице што су се Копти одлично интегрисали у аустријском друштву.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)