Копти у Горњем Египту боре се за своју цркву

Већ трећи пут у последњих шест месеци коптски хришћани у горњоегипатском селу у области Минија држе богослужења на улици. Ово из разлога што им није дозвољено да легализују цркву у свом селу, јер својевремено нису добили грађевинску дозволу.

Ово село са 2.500 верника осветило је цркву још у децембру 2018. г. Према новинским извештајима, после освећења полиција је узела кључеве од цркве и прекинула довод воде и струје. Услед закључавања цркве дошло је до сукоба хришћанских и муслиманских становника.

Према извештају, реч је о правно компликованом случају. Већ 2016. године донет је египатски закон да се могу градити хришћанске богомоље и накнадно легализовати нелегализоване грађевине. Градња ове цркве у питању кренула је пре ступања на снагу овог закона, а довршена је тек по истеку рока за легализовање недозвољених цркава у децембру 2018. године. Иначе, после ступања на снагу новога закона, према египатским подацима, легализовано је 800 цркава, а за легализацију је поднето укупно 3.730 захтева.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)