Коптски хришћани поздрављају нову египатску власт

Коптски хришћани уживају више привилегија под влашћу египатског председника Абдел Фата Сисија, изјавио је поглавар Коптске Цркве у Александрији

„Почев од револуције у јуну односи између свих слојева египатског друштва почели су да се поправљају. Коптска Православна Црква Александрије (дохалкидонска) има у овом тренутку одличне односе с Председником Абдел Фатах Сисијем,“ изјавио је патријарх Тевадрос, уз напомену да „постоје позитивни изгледи за хришћане у Египту“.

Према Папи Тавадросу, коптски хришћани нису раније имали прилике да буду бирани у египатски Парламент. Међутим, нови закон који је ступио на снагу омогућава да један број Копта може бити на изборној листи за Народну скупштину.

„На изборној листи, од којих  45 лица могу бити изабрана, најмање њих девет морају бити Копти. Мислим да је то већ заокрет,“ изјавио је Папа Тавадрос.

Поглавар Коптске Православне Цркве Александријске треба да посети Русију 28. октобра како би побољшао односе с Руском Црквом.

Египатски Копти су највећа хришћанска заједница на Блиском истоку, но углавном су били маргинализовани. Многи Копти су раније били присиљени да напусте Египат, јер су их прогонили муслимани, но од кад је Сиси дошао на власт,  коптски хришћани су почели да се враћају у земљу.

Извор: ОЦП (Р.Ракић)