Коптски патријарх Тавадрос моли се и за убице

Недавни напад на коптске хришћане у Египту, при  којем је убијено најмање седам особа, учиниће коптску заједницу јачом, а не слабијом, истакао је папа-патријарх Тавадрос у видео поруци овог викенда. Даље се наводи: „Такође се молим за убице, но не треба имати илузије: Сваки бол који они изазивају, неће ништа произвести од онога шта су очекивали.“

Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси телефоном је изразио саучешће предстојатељу Коптске православне (дохалкидонске) Цркве. Ал-Сиси је навео на Твитеру да је циљ терориста био да се уздрма  "чврсто јединство египатског народа". Према оцени политичких посматрача, исламистички терористи су намеравали да поводом отварања "Светског омладинског форума"  у суботу у Шарм ел-Шеику напакосте слици египатског председника државе као "заштитника хришћана".

Са своје стране је генерални секретар Светског савета Цркава пастор Твејт изразио запрепашћење и гнусање због овог подмуклог чина. Извршни одбор ове међуцрквене организације, који у овом тренутрку заседа у Упсали, издао је саопштење, из којег доносимо: “Осуђујемо нападе и изражавамо своју солидарност са жртвама, породицама, парохијским заједницама и свом Коптском православном Црквом.“ Даље се вели: „Реч је о недавном гнусном злочину који проистиче из мржње према људима другачијег вероисповедања...“ ССЦ позива да се успоставе „политичке и друштвене иницијативе, као и верске рефлексије, како би се обезбедили људско достојанство, људска права и верске слободе.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)