Коптски Патријарх у Москви

Патријарх Коптске Цркве Тавадрос (Теодор) допутовао је 28. октобра 2014. у посети Московској Патријаршији. За време својег боравка у Русији поглавар свих Копта посетиће светиње и црквене високошколске установе. Ово је његова прва посета после избора за  поглавара Коптске Цркве у новембру 2012. године. У делегацији коптског Поглавара налази се више епископа, као и других свештених лица, међу којима и настојатељица једног манастира и професор богословско-пастирског колеџа у Порт-Саиду.

На арердорому уи Москви високу  делегацију свечано су  дочекали Митрополит волоколамски Иларион, амбасадор Египта у Русији, старешина Подворја Руске Цркве при Александријској Патријаршији и други.

Поздрављајући високог госта, Митрополит Иларион је изразио наду да ће посета Московској Патријаршшији бити од користи и остати у дугом сећању. „Веома се радујемо овој посети Вашој Цркви, рекао је коптски Патријарх. Неки од чланова моје делегације већ су овде били, док други, међу којима и ја, долазимо први пут. Овде ћемо се састати с Најсветијим Патријархом московским Кирилом. Свесно смо да посећујући Руску Православну Цркву, ми се испуњавамо благодаћу“, истакао је Папа-Патријарх Тавадрос.

Програм посете предвиђа разговоре са Свјатејшим Патријархом Кирилом, с високим политичким и државним руководиоцима Руске Федерације, као и поклоњење храмовима у Москви и Подмоисковљу.

Посета ће се за вршити 4. новембра 2014. године.

Извор: Московска Патријаршија