Коптском Епископу Ангелосу уручен Ламбетски крст

На свечаности одржаној у палати Ламбет у Лондону, Ламбетски крст за екуменизам уручио је Надбискуп кентерберијски Јустин Велби тројици водећих екумениста. Међу њима био је и копредседавајући Лозанске православне иницијативе, Његово Преосвештенство Епископ Ангелос, генерални Епископ Коптске Православне Цркве у Великој Британији.

Друга два добитника Ламбетског крста су Његово Високопреосвештенство Архиепископ Григорије Грчке православне епархије Тијатере и Велике Британије, и о. каноник Сајмон Стивенс који је неколико година био англикански капелан у Москви, где је блиско сарађивао с Руском Православном Црквом.

За Епископа Ангелоса су, између осталог, рекли да је „награђен због свога доприноса екуменском и међурелигијском раду и његовом неуморном посвећењу миру и помирењу.“

„Под вођством Његовог Преосвештенства Епископа Ангелоса коптска заједница је стекла активно и вредно присуство у британском друштву. Успостављањем Коптског центра у Стивениџу Епископ Ангелос је пружио заједници у целини живахно средиште за екуменско и међуверско ангажовање. Као пријатељ Цркве Енглеске он је активно неговао дубоко разумевање и сарадњу између наших двеју Цркава. Он је одиграо кључну улогу у обнови Англиканско-оријенталног православног међународног одбора после десетогодишње паузе...“, речено је у објашњењу награде.

Извор: Лозанско-православна иницијатива (превод- Информативна служба СПЦ)