Корејска Црква жали због одлуке Уставног суда о побачају

Јужнокорејски кардинал, надбискуп Сеула изразио је жаљење што је Уставни суд те земље укинуо забрану побачаја као неуставну, а која је постојала 66 година у овој земљи. Решење је коначно и не може се на њега апеловати, али досадашњи пропис остаје на снази све док не буде замељен до краја 2020. године.

Кардинал је у васкршњој посланици изјавио „да  нација има дужност да осигура живот и безбедност сваком човеку у свим околностима“. „Сваки живот од тренутка зачећа мора бити заштићен као људско биће и имати обезбеђено достојанство“. Кардинал изражава бојазан да ће судска одлука створити општу атмосферу „ниподаштавања живота у корејском друштву“. Своје жаљење су изразиле и друге Цркве и верске заједнице.

Католички бискупи су рекли да мишљење Уставног суда пориче основно право фетусу на живот, које је као такво достојанствено људско биће од тренутка зачећа, а које није у стању да се брани. Они истичу да је према учењу Католичке Цркве грех убијати невино људско биће у утроби и да се ни на који начин не може правдати. Иначе, Црква је спремна да помогне оним женама које усред порођаја пате емоционално, духовно, физички.

Извор: Ватикан Њуз (са енглеског  Инфо служба)