Косово и Метохија у сузама - изложба Милинка Стефановића у највећим румунским градовима

По осми пут за годину и по дана - захваљујући издавачкој кући „Предања" из Букурешта, Румунској православној цркви и румунским државним установама - изложба „Косово и Метохија у сузама" једног од најпознатијих српских фотографа, упознаје јавност широм Румуније са пакленим летом 1999. када су НАТО и тзв. „ОВК" ушли у нашу јужну покрајину. Најновија изложба је отворена у трећем по величини румунском граду, Клужу, у новом културном центру, поред кога је и споменик великом српско-румунском војсковођи Старини Новаку.

На фотографијама еминентног српског уметника, Милинка Стефановића, румунска друштвена и интелектуална елита, али и бројна омладина, могу да виде како је у лето 1999. изгледала судбина наше јужне покрајине када су српске снаге безбедности већ измештене, а албанске паравојне јединице и НАТО ушле на КиМ.

У том периоду је Стефановић пратио митрополита Амфилохија Радовића и друге малобројне црквене људе који су покушавали да помогну обичном народу и светињама. Фотографије и записи забележени том приликом сада дубоко узбуђују и румунску јавност, јер је изложба путујућег карактера и добила је велики публицитет у медијима.

Издавачкој кући „Предања" - познатој по преводима српских теолога на румунски као и промоцији румунске и цинцарске културе на Балкану - у овој путујућој изложби помажу Удружење православних студената Румуније, Патријаршија и епархије Румунске православне цркве, локалне општине, Друштво архитеката Румуније, теолошки факултети, медијске куће и туристички информативни центри.

Изложба је до сада била у следећим градовима: Јаши (новембар 2008), Констанца (децембар 2008), Сучеава (март 2009) Букурешт (април 2009), Сибију (мај 2009), Брашов (мај 2009), поново Сибију (октобар 2009) и Клуж-Напока (фебруар 2010).

Осма по реду изложба у Клужу-Напоки одржана је у периоду 1-14. фебруар у чувеној „Кројачкој кули" клушке тврђаве, месту поред којег су Турци 1601. у мукама погубили великог српског, румунског и свебалканског војсковођу Старину Новака, а где сада стоји импресиван споменик као знак захвалности румунског народа. Кула је недавно постала културни центар, а Стефановићеву изложбу у извршној организацији Туристичког информативног центра општине Клуж-Напока, отворили су историчар Овидије Пекичан, отац Бизау и проф. др Јоан Кирила, декан клушког Богословског факултета. На отварању је изведен и мали концерт српске музике на верске и косовске теме у извођењу локалног женског хора Удружење православних студената Румуније.

Претходне поставке изложбе

Дана 17. марта 2009, на пету годишњицу метохијског погрома, у сусрет десетој годишњици напада на НАТО на Србију, у румунском граду Сучеави је преко 500 људи за једно једино вече видело изложбу „Косово и Метохија у сузама", у организацији букурештанске издавачке куће „Предања" и Румунске православне цркве.

Изложбу у Суечави је у „Дому Полском" отворио лично г. Пимен, архиепископ сучеавски и радаучки. Уз њега су говорили и о. Јован Јеремија из Храма Васкрсења (храм је подигла српска деспотица Јелена-Екатерина Бранковић, удата за молдавског војводу Петру Рареша) и Јонуц Гургу, директор издавачке куће „Предања" и продуцент ове велике турнеје.

Прва изложба ове турнеје одржана је у граду Јашију (8-16 новембар 2008), у „Готичкој дворани" манастира Св. три Јерарха, са личним благословом г. Теофана, митрополита молдавијског и буковинског. Изложбу су отворили протосинђел Нићифор Хореа, игуман манастира Св. три Јерарха; доктор филозофије и теолог Данијел Мазилу, и Силвију Клућ у име локалне подружнице Удружења православних студената Румуније.

Друга изложба по реду је била у Констанци (антички Томи на црноморској обали), у књижари-галерији „Предања". Уводне речи су рекли протосинђел Јустин Петре, игуман тамошњег манастира св. Јована Касијана, и Михај Георгилаш, директор књижаре-галерије у којој изложба постављена.

О Милинку Стефановићу

Милинко Стефановић (рођен 12. марта 1947. у Костајнику код Крупња, Србија), је српски уметнички и новински фотограф, публициста, уредник, издавач и педагог. Има статус Истакнутог уметника УЛУПУДС-а и звање Мајстора фотографије ФСЈ. Живи у Београду.

По домаћем и међународном излагачком рејтингу и значају добијених награда Стефановић је један од најуспешнијих уметничких фотографа свих времена на подручју земаља бивше СФРЈ. У 1980-им посебно је био познат по жанру „Life" фотографије, а у 1990-им тематски и жанровски се окреће духовним и традиционалним мотивима.

Као уредник, издавач и педагог остварио је велики утицај на млађу генерацију професионалаца у редакцијама, издавачким кућама и уметничким групама, пре свега због свог културолошког приступа који спаја традицијско са модерним и будућим.

Будућност изложбе

Све поставке изложбе „Косово и Метохија у сузама" су повезане са паралелним културнима програмима: промоцијом серије књига св. владике Николаја Велимировића које су „Предања" објавиле на румунском, као и свечаним пројекцијама филма о владикином животу угледног српског редитеља, ђакона Ненада Илића.

Изложба, за коју су „Предања" направиле овако велику румунску турнеју, наставља свој пут - све под окриљем врха Румунске православне цркве, а у сарадњи са међународном културном мрежом „Пројекта Растко".

Отварање изложбе фотографија „Косова и Метохије у сузама"

• објављено „Napoca News", Клуж-Напока, Румунија, 1. фебруара 2010. Превод на српски: „Пројекат Растко - Румунија".

Издавачка кућа „Предања", стара тек коју годину, отвара изложбе по великим градовима Румуније посвећене несрећном стању српских православних манастира на Косову, уништених у рату 1999. као и почетком 2000, од стране исламских албанских терориста из "ОВК". Српска покрајина Косово има око 1.500 богомоља и православних манастира и сматра се колевком српске вере. У рату 1999. многи од њих су били уништени или оскрнављени од стране терориста ОВК.

У периоду од 1. до 14. фебруара о. г. у тврђави "Кула кројача" у улици Старине Новака бр. 35 одржава се изузетна изложба једног од највећих фотографа бивше Југославије и Србије, Милинка Стефановића (р. 1947), којa показује непознатe фотографије снимљене на славном разбојишту на „Пољу косова", духовној колевци Србије.

Свечано отварање изложбе "Косово и Метохија у сузама" одржано је у понедељак, 1. фебруара о. г., у 17.00 часова, у "Кули кројача", у склопу Туристичког информативног центра (професионално представљеног домаћинима: Мануелом Кампеан и Карин Ханом), који је део Дирекције за односе с јавношћу и туризам општине Клуж. О изложби и њеном историјском значају говорили су клушки историчар Пекичан, отац Бизау и проф. др Јоан Кирила, декан Богословског факултета Клуж-Напока.

Овидије Пекичан истакао је узајамно балканско саосећање које нас уједињује, а Румуни и Срби су и православне вере, што се мора узети у обзир. Постоји балканска историја и традиција - културна, духовна, па чак и кулинарска - која нас везује. Пекичан је дао и лични пример, када га је 2003. позвао Културни центар "Андре Малро" у Сарајеву, увидео је да домаћини, босански Муслимани, подразумевају да пошто је он Румун, а тиме и православни, да је и аутоматски вероватни симпатизер Срба.

Професор отац Јован Кирила је посебну пажњу скренуо на уништење баштине на Косову од стране албанских војника, и то оних средњевековних манастира који би требало да буду под заштитом УНЕСКО-а и Европске комисије у оквиру заједничких европских вредности. Православни манастири уништени од стране терориста припадају европском наслеђу споменика културе и морају бити заштићени и историјски признати.

Отац Бизау истакао је заједничке корене румунског и српског хришћства, али и потребу да се заштите верски споменици на Косову, без обзира на порекло, као део духовног наслеђа човечанства. „На Косову је уништено и неколико муслиманских џамија. Српски православни патријарх Павле, високи свештенослужитељ свога народа, позвао је Србе да не реагују злом на зло."

На крају отварања, група студенткиња из клушке подружнице Савеза православних студената Румуније одушевила је присутне старим српским верским и литургијским песмама, укључујући и чувену: "О, Косово".

Јонуц Цене, Фотографије: Дорин Галос

Контакти

  • Издавачка кућа "Предања", Букурешт

Editura Predania
CP 67, Oficiul Poştal 13, Bucureşti
Telefoane: (+4)0748.219.996 (redacţia)
(+4)0747.499.930 (distribuţie)
Email: editura@predania.ro
Web: http://www.predania.ro/

  • Милинко Стефановић

Телефон: 011/ 24 16 032
Е-пошта: biljeg@eunet.rs

  • Културна мрежа „Пројекат Растко"

Е-пошта: info@rastko.net
Веб-портал: http://www.rastko.rs/