Кости-мошти хришћанског свеца пронађене у рушевинама манастира

Кости-мошти једног свеца откривене су међу рушевинама древног манастира у хришћанског граду ал-Карјатаину, који је ослобођен од тзв-Исламске државе у недељу.

Фотографије рушевина манастира Мар Елијан (Св. Јулијана) у ал-Карјатаину изгледа да показују уништен саркофаг који садржи лобању и кости.

Град је ослобођен од Исламске државе у недељу, а иначе је пао у руке џихадиста прошлог августа.

Фотоградије које је на Твитеру објавила репортерка Channel 4 NewsЛиндзи Хилсам, показују како кости леже на земљи међу рушевинама. Има  и других костију у картонским и пластичним кутијама.

Остаци би требало да су од  Св. Јулијана по коме је манастир и добио име. Овај светац је окончао мученички 284. године, јер је одбио да одбаци своју веру. Свеца, који је лечио болесне, убио је његов рођени отац, римски официр. Био је похрањен у саркофагу, који је био неоткопан вековима док ИД није булдожерима уништила манастир Мар Елијан, стар више од 1500 година.

Сиријске и савезничке снаге, уз подршку руске авијације, натерали су џихадисте ИД да напусте овај хришћански град у недељу.

Према новинарима Russian Today, који су први посетили ово место, сваки хришћански симбол унутар манастира и цркве је уништен, сви крстови су уклоњени. Постоји доказ да је било покушаја да се запали цела зграда, а асирске свете књиге су такође спаљене.

Окружен брдима, ал-Карјатаин је 100 км западно од старог града Палмире, који су државне снаге ослободиле од Исламске државе 27. марта.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)