Котор: Литије су идење за Христом и испуњавање Његове воље

Котор: Литије су идење за Христом и испуњавање Његове воље
Котор: Литије су идење за Христом и испуњавање Његове воље
Котор: Литије су идење за Христом и испуњавање Његове воље
Котор: Литије су идење за Христом и испуњавање Његове воље

И 21. јуна 2020. године, као и претходне недјеље, Которани су упутили молитве Пресветој Богородици за спас светиња у Црној Гори. Молебан који је одржан у цркви Светог Николе у Котору служили су протојереј Ненад Калем и јереји Марко Обрадовић (свештеник у Кртолима) и Миливоје Бакић.

По завршетку молебна јереј Марко Обрадовић се обратио присутним верницима:

-Данас прочитано свето Јеванђеље на светој Литургији говори о позиву који је Христос упутио рибарима Симону (Петру), Андреју, Јакову Заведејеву и Јовану, на који су се они без премишљања и потпитања одазвали (Мт. IV, 18-23). Сви људи на свијету имају призив од Бога да иду за њим. Не само да су кренули за Христом, драга браћо и сестре, пратили све време Његовога  рада, проповедања науке Христове на земљи, него су и после страдања и Васкрсења и Вазнесења, цео свој живот, до задњег свог даха, мученичког даха, посветили Господу Исусу Христу.

-Ове наше литије ништа друго нису него тај призив који је Христос упутио својим апостолима, својим првим ученицима, а преко њих и свима нама кроз целу историју рода људскога. И те литије које се вечерас управо дешавају у нашој Црној Гори су управо то идење за Христом, тражење Христа, испуњавање Његове воље. Литије подсећају на кретање јеврејског народа кроз пустињу на путу ка Обећаној земљи следећи нестворену светлост Божју. Сви смо позвани, а нама је остављен избор да ли ћемо се одазвати или не.

-Ми смо се ми управо помолили, не само за наше спасење, већ и за спасење наших непријатеља и њихово преумљење, како би и они прихватили тај позив и кренули за Христом, што је обавеза нас као хришћана који тим путем већ идемо.  „Кад би сви људи ишли за Христом не би били потребни ни судови, ни полиција ни војске, сви би испуњавали вољу Божју и био би мир на земљи. Али, на жалост, тога нема…

Јереј Марко Обрадовић је цитирао бразилску пословицу: „Аqui se faz, aqui se paga“ (То што овде радиш, то ћеш овде и платити), рекавши да је то само донекле тачно:

-Ми православни хришћани вјерујући у вјечни живот, знамо да оно што овдје радимо плаћамо вјечношћу и да од тога нема веће и скупље цијене. Зашто се ми на молебнима молимо Пресветој Богородици. Ми то радимо зато што је Она Брзопомоћница и Избавитељка и да историја хришћанске Цркве то свједочи и да ће нам Она засигурно помоћи и избавити нас, али да запамтимо да Господ свакоме даје по његовој вјери. Ми морамо да покажемо и веру и намеру да би Господ услишио свете молитве своје Пресвете Мајке. Ми као православни хришћани, немамо права да постављамо питања када се ради о Христовом позиву да идемо за Њим, као што их нису постављали први апостоли и да ми још мање него они имамо право на то, јер већ знамо за Христа и Његову науку, зато што долазимо у цркву и слушамо Свето јеванђеље, те да немамо никакво оправдање и изговор да не идемо за Њим.

Молебан у Цркви Светог Николе одржан је уз поштовање актуелних мера НКТ.

Молебан је служен и у цркви Светог Василија Острошког у Доброти.

-Нека Господ и Света Мајка Богородица услише наше молитве да стану ови напади на наш народ, наше цркве, наше светиње. Нека Господ услиши наше молитве да, као што пише у светим молитвама, све оно да народу што му ми желимо и што просимо од Бога и Свете Мајке Богородице: здравље, мир, срећу и благостање. Да живимо у братској љубави као и до сада, поручио је протојереј-ставрофор Миленко Јекић на молебану Пресветој Богородици служеном у цркви Светог Василија Острошког у Доброти и за четвртак најавио молебан у цркви Светог Саве у Тивту, а затим и литију.

-У недјељу, на Видовдан, света Литургија ће бити овдје, у цркви Светог Василија Остртошког у 8 сати, а у 10 сати у цркви Светога Николе. Нека нас спасу Свети цар Лазар и сви мученици косовски, амин Боже, поручио је протојереј-ставрофор Миленко Јекић.

Извор: СПЦО Котор