Kозаци помaжу Сиријцима у очувању древног хришћанског наслеђа

Ставропољски Козаци намеравају да путују у древни хришћански град Малулу у Сирији како би истражили и испитали писане споменике на арамејском језику, у настојању да помогну Сиријцима очувају своје драгоцено хришћанско наслеђа, јавља Интерфакс-Религија. -Након разарања која су извршили терористи у граду, сматрамо да је неопходно да се оде тамо и почне радити на писаним споменицима на арамејском језику, језику Христа, које милитанти нису успели уништити, рекао је заменик атамана Ставропољског козачког друштва Димитрије Тарасов. -Осим тога, желимо да снимамо разговоре са локалним становницима који говоре савременим дијалектом арамејског, наставио је он.

После њиховог истраживања, документи ће бити објављени и доступни бесплатно на интернету, билатерално, оригинали текстова и њихови преводи. Подршку за овај подухват Козаци ће добити од Ставропољског и Московског универзитета и Академије у Малули где се изучава арамејски. Исламисти су напали овај мали град 5. септембра 2013. године, дивљачки се понашајући према хришћанима и објектима, уништавањем светилишта у граду. Три хиљаде лица је побегло из града. У манастиру Свете Текле било је четрдесет монахиња, од којих је дванаест киднаповано почетком децембра исте године. Монахиње су ослобођене у марту 2014. године.

У априлу су посланици Руске Думе предложили замену звона у православном манастиру свете Текле у Маалули, у Сирији. -Ми, чланови Одбора и панела за заштиту хришћанских вредности обратили смо се Патријарху са понудом да заменимо звона уместо оних која су раније украдена из манастира Свете Текле, рекао је Сергеј Гаврилов, шеф Одбора Думе за развој цивилног друштва и верских организација.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)