Крај етиопског раскола на видику?

У среду, 18. јула 2018. godine, председник етиопске владе др Абиј Ахмед примио је делегацију Светог Синода Етиопске Цркве Тевахедо која је то вече отпутовала у Вашингтон да се састане са делегацијом Синодом у егзилу како би се постигло помирење између двеју групација и окончао раскол који траје две деценије. Делегацију која се састала са премијером састојала се од  три архиепископа ове Цркве и неколико истакнутих верника

Током разговора са премијером он је делегацији нагласио важност њиховог задатка. Рекао је да православно јединство није само важно за припаднике православне вере, већ и за друге који не верују. Истакао је значај Православне (дохалкидонске) Цркве у језику, култури, историји и јединству земље. Саветовао им је да буду стрпљиви и упорни како би постигли помирење.

Делегацију је такође примио Стални Свети Синод у Патријарашком двору. Његова Светост патријарх Абуна Матијас пожелео је успешан подухват и нагласио да је Црква дом мира и помирења. Он се помолио да Бог благослови њихова усилија.

У делегацији изасланој из Етиопије налазе се три архиепископа и неколико црквених радника. Делегација је стигла у Вашингтон у четвртак 19. јула 2018. године; овде ће се састати са делегацијом Синода у егзилу са архиепископом Абуном Елијасом на челу, а очекује се да ће им се придружити председник владе на крају њиховог састанка крајем следеће недеље. Истиче се да су на аеродрому у САД ове делегације састале и измениле целиве љубави.

Извор: OCP