Oсвећени руски авиони у Јерменији

Авиони су добили имена по светима Александру Невском, Димитрију Донском и Меркурију Смоленском.

Први пут три авиона Миг-29 освећена су на аеродрому „Еребуни“ у Јеравану у Јерменији, 14. марта, после повратка летелица са поправке. Техничко особље је такође добило издања Јеванђеља и Псалтира, које је из Москве послао Патријарх московски и све Русије Кирил. Архимандрит Андреј (Вац), помоћник команданта руске 102. војне базе, који ради са војницима, поделио је Библије пилотима. Према његовим речима, 75% војника у руској 102. војној бази је следбеник хришћанске или исламске вере.

Свештеник је осветио три  ловца Миг-29 са бројевима на трупу 21, 23 и 24 у част светих Александра Невског, Дмитрија Донског и Меркурија Смоленског.

Отац Андреј је приметио да се ови посебно поштовани светитељи, с обзиром на то да су били ратници, да су обележили свој земаљски пут војном славом и постали светитељи у свести хришћанског предања. Црква их слави као свете, а војници их светкују као своје свете заштитнике.

Освећење авиона је било део низа догађања посвећених Великом посту. Планирано је да, током овог поста више од 500 објеката у руској војној бази у Гјумри буде освећено, као и око 15.000 комада оружја и војне опреме.

Извор: Правмир