Кроз песму и причу - Лице Раковице

Кроз песму и причу - Лице Раковице
Кроз песму и причу - Лице Раковице
Кроз песму и причу - Лице Раковице
Кроз песму и причу - Лице Раковице

Издавач: Књижевно друштво Раковица, приређивач Никола Рајаковић, Београд 2018, стр. 216

У Културном центру Раковица 19. новембра 2018. године представљена је књига "Кроз песме и приче - Лице Раковице", књига четврта коју је приредио Никола Рајаковић, председник Књижевног друштва Раковица. Зборник или Саборник или Сакупник књижевних радова, како каже књижевник Душко Новаковић,  на 216 страна даје савременицима и будућим  поколењима временске записе о културном и духовном животу  у Раковици, плете духовну, културну и историјску нит представљајући лице Раковице кроз песму и причу. У књизи је присутно око 60 аутора и преко 600 имена, 271 наслов са темама догађаја.

О овом вредном збиру културних садржаја говорили су Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, књижевник Душко Новаковић који потписује и уводно слово, Никола Рајаковић, приређивач и председник Књижевног друштва Раковица, потпредседник Братислав Магдић и Бранислав Црнић, уредник. Као и увек, програм и представљање овог сочињенија водио је изузетни Никола Рајакови, којем је својствена особина . непрестани рад, циљ се има остварити и у раду се не може одустајати ма какво да је време.  

Годинама вредни и препун оптимизма, борац за књижевност и књигу, највећу вредност, Никола Рајаковић је приредио четврту књигу такве садржине и намене: Кроз песму и причу - Лице Раковице, која обухвата године: 2014, 2015 и 2016. 

А још и ако затреперите 

Како казује овај наслов којим почиње уводно слово књижевника Душка Новаковића, душа над овим делом, али и над свим што чини Књижевно друштво Раковица, заиста затрепери. Јер, сумарум рада и деловања није мали и за пример је у нашој савремености где песма, прича, ликовни, музички, сценски догађај чувају људске вредности и бране човека од бесмисла.

"Уметност није боље, већ другачије постојање. Не покушава да избегне реални свет око себе, већ супротно томе, настоји да му се удахне душа. То је дух који тражи опипљиво, телесно прибежиште, а налази речи. Његов лиризам, односно поезија, постаје тако сушта етика, а супериорност тог лиризма спрам света једино се може остваривати у оквиру људских односа, какви год они били. И то јесте оно што чини легитимним уметничко дело и што му омогућава да живи.

Општечовечанско у уметности, колико год да је цвет изнад, толико је кореном испод у саму дубину националног..." - пише Новаковић.

Реч је о прилично обимној књизи, збиру различитих културних садржаја у којој се кроз документарну грађу, евокације, песме и приче осветљава део културне историје ове београдске општине; раније ово нико није приређивао нити чинио, а време ће показати да ли ће неко у будућности чинити. 

"Књига говори о ономе што је урађено и о ономе што треба да се уради. Ако погледамо једно Књижевно друштво као што је овај књижевни клуб у Раковици, у контексту осталих,  њему сличних, које постоје у Београду,  видно је и препознативо.  Видно је по учињеном и о томе говоре књиге које имају симболичан наслов Кроз песме и приче - Лице Раковице. Тежња Књижевног друштва Раковица је да се покаже право лице књижевног, културног рада, о томе говоре књиге које су саме по себи и документи једног времена. 

Ми и наши текстови који, поред естетичке вредности, задиру у осећања времена које желимо да осмислимо, желимо да кажемо  шта је уопште смисао било ког стварања, а посебно уметничког. Оставити траг, то је смисао. Књига Кроз песме и приче - Лице Раковице заснована је на том трагу и указује на путоказе  за које треба да се сви на неки начин боримо..." казивао је г. Радомир Андрић и као председник Удружења књижевника Србије и као вишедеценијски житељ Раковице.

Књижевник Андрић је посебно истако и значај конкурса "Велики одмор - Божидар Тимотијевић", који окупља најмлађе, светлу тачку и будућност нашег рода. 

Донекле скрајнута Раковица настојањем  Књижевног друштва добија легитимет, идентитет, постаје препознатива по културном дешавању на неколико дестинација и кроз Сабор духовне поезије који окупља читав свет у манастиру Раковици.  У свом раду  Књижевно друштво негује изузетну сарадњу са Удружењем књижевника Србије, Српском Православном Црквом, од којих има и највећу подршку, али и са другим друштвеним институцијама за које се верује да ће бити и подршка и финансијска помоћ већа. 

"Пред вама је, дакле, Зборник, заправо Сакупник књижевних радова Књижевног клуба Раковица, али и део хронолошког следа активности дат кроз програмске манифестације сталне и пратеће, у бројкама које говоре о изузетној активности његових чланова. Такорећи, свакодневној. 

Пред вама је, дакле, књига - награда, књига ретроспектива духовног учинка чланова Клуба за 2014, 2015. и 2016. годину - Свето тројство душе на једном месту. Нећете бити лишени задовољства ако узмете да прочитате овај Зборник, не само из потребе за упознавањем са осећањима и мислима и начином њиховог изражавања, него и из простог разлога што је овом трокњижју и део вас и ваше душе, често искренији и отворенији него што сте мислили о себи.

А још и ако затреперите над њеним листовима док је држите у рукама и читате – ето, радости која се не да ничиме  измерити, јер се и овако и на овај начин обнављате и снажите пред многим тегобама и посусталостим пред, понекад и бруталним налетима цивилизације којој припадамо. Спонтано налазите одговор и онај стварни и онај из подручја иреалног, без обзира на то што вам се чини да су и један и други далеко од вас, а заправо толико близу да их понекад осећате као топли дах пролећа после зиме," пише и говори о књизи, књижевник Душко Новаковић. 

Саборност у Књижевном друштву Раковица 

Једну од дивних особина српског народа, како нас учи Српска Православна Црква,  саборност негује Књижевно друштво Раковица, те се чланови Друштва свако према својим могућностима и талантима којима их је Господ обдарио, сабирају у Раковици, Културном центру и највеличанственијем месту - манастиру Раковици, где песнике  са радошћу дочекује високопрепродобна игуманија мати Евгенија са сестринством.

У књизи су изложена и гостовања песника и у другим местима Србије где презентују најлепше лице Раковице. Велику медијску подршку пружа Радио Слово љубве и Информативна служба Српске Православне Цркве. 

Помињемо зато и прегаоце на књизи: технички уредник је гђа Аница Перић (члан редакције); лектуру и коректуру потписују протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Иннформативне службе СПЦ  (члан редакције), и гђа Нађа Петровић; фотографије прилажу вредни Милан Недељковић, Жика Костић Коле и Бранислав Црнић (члан редакције).

Редакцију, поред председника и поменутих чланова, чине и Даринка Бела Томић, Гојко Шашић, Јасна Чутурило и Душко Новаковић.

Да могу сви под једно Господње окриље да стану казују програми и текстови  које ћемо овом приликом издвојити:

Свештеници у историји Српске војске - Милисав Секулић; У спомен књижевницима Раковице - да се вечно памте; Усмена антологија српске сатире; Логосни (инте) грал језика - Милан Ђорђевић; Сликање љубави - Аница Перић; Живот и дело Светог владике Николаја - протођакон др Љубомир Ранковић; О ћирилици - Никола Кулић; Три хлеба насушна - Славица Мастикоса Панзаловић; Седми крајишки откос;  Флоре и фауни - Петар Жебељан...

Посебну вредност књиге Кроз песме и приче - Лице Раковице чине Прилози у којем више сазнајемо о старом Дому културе - текст потписује Драган Лојаница, али и о Голготи раковачке парохије, аутора књиге и филма ђакона Александра Аздејковића, чије духовно око  и рука води боготражитељским путем и стазом и ово Књижевно друштво Раковица. 

Сабрани у молитви, коју је на почетку вечери изговарао ђакон Александар Ајздековић, највећи благослов за песнике и све ствараоце, учеснике ове вечери, госте, публику добијен је за све предстојеће дане и радне подухвате на новој књизи. Светло Књижевног друштва Раковице зато високо сија на књижевном стваралачком небу

Зорица Зец