Кроз веру, подвиг и труд путујмо ка Царству небеском

Кроз веру, подвиг и труд путујмо ка Царству небеском
Кроз веру, подвиг и труд путујмо ка Царству небеском
Кроз веру, подвиг и труд путујмо ка Царству небеском
Кроз веру, подвиг и труд путујмо ка Царству небеском

У другу недељу Великог поста, 4. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Биочићу.

-Ова недеља посвећена је и Светом Григорију Палами, дивном светитељу који је био архиепископ солунски. Данас смо на светој служби могли чути два Јеванђеља, једно које се чита светитељима и друго, Јеванђеље о одузетоме. У овој јединственој причи видимо колике је јачине вера људи који су били смремни да приложе огроман труд како би помогли своме пријатељу, поручио је владика Никодим и додао:

-У време када се Господ налазио на Капернауму пронео се глас о Његовим чудесима и око куће у којој је боравио скупило се такво мноштво народа да јој се више није могло ни прићи. Када су чули да је Христос широм Галилеје многе људе исцелио од најстрашнијих болести, четири човека понеше свога пријатеља одузетог на постељи са жељом да га доведу до Спаситеља. Међутим, од окупљеног народа нису успели да се приближе вратима куће, него се попеше на кров и разградише га, те тако унесоше болесника и не рекавши ништа положише га пред Христа. Видевши труд који су принели ради свог пријатеља, Христос виде и јачину њихове вере у Њега, јер су та четворица људи толико веровали да ће га Он исцелити и толику су љубав имали према ближњем свом. Господ рече одузетоме: „Сине, опраштају ти се греси твоји“ и излечи га.

-Те речи Његове изазваше велику саблазан међу тамо присутним књижевницима, јер само Бог може да опрости грехе, а они нису признавали Христа као Бога, нити његово месијанство. А Господ је препознао ту мисао њихову, па их упита да ли је лакше опростити грехе или исцелити болесног и даље им рече да власт има Син човечји на земљи опраштати. Христос узрок болести види у човековој пропадљивој природи и греху и зато одузетоме прво опрашта грехе да би он могао да се исцели. Само кроз Њега као главу Цркве и кроз Цркву можемо се очистити од греха и спасити се. Тако нам сведочи и друго Јеванђеље које смо данас чули, а које каже. „Ја сам врата, ако ко уђе кроза ме спасиће се“. Тако ми треба да се спасавамо кроз веру, подвиг и труд на овом путовању ка Царству небеском, поручио је епископ Никодим и пожелео свима да се постом и молитвом припреме за празник над празницима и дочекају га у радости и љубави.

Извор: Епархија далматинска