Крштење у Пећима

Крштење у Пећима

У суботу 18. јуна 2011. године, на дан успомене Светог свештономученика Доротеја и Светог Петра Коришког, у новоподигнутом храму Силаска Светог Духа на апостоле у селу Пећи, општина Босанско Грахово, организовано је и извршено колективно крштење, осамнаест парохијана са парохије Пећи.

Још од краја 2009. Године, када се почело са градњом ове светиње, о.Александар, администратор ове парохије, непрестано је позивао своје парохијане да се сви који нису крштени, крсте, јер чему градити храм ако нам он неће служити да се у њему Богу молимо, чему градити храм за оне који не могу да се исповједају и причешћују?

Хвала Богу, ипак је дошао и тај дан када смо се коначно договорили да извршимо колективно крштење свих некрштених душа наше парохије да можемо као истински вјерници, да вршимо своје вјерске обавезе и да се кроз Свету Литургију,исповјест и причешће, сједињујемо са Христом и да се спасавамо.

Новоподигнути храм је био премали да прими све оне који су дошли да присуствују овом свечаном чину који ће, вјерујемо, остати упамћен и записан у историји овог села и ове парохије.

На крају крштења, и послије проповједи о важности ове Свете Тајне , о. Александар обратио се новокрштенима ријечима: „ Драга браћо и сестре, нека вам је срећан и благословен овај данашњи дан, дан вашег духовног рођења, дан када се родисте водом и Духом Светим, када се књига живота у Царству Небеском обогати за осамнаест душа спремних да се труде у спасењу, дан који за вас створи Господ, радујете се и веселите се у њему. Пребогато је данас срце моје, када видим ову светињу окићену душама људским, чистим као роса јутарња и сјајним као сунце небеско. Радујмо се данас браћо, срца су нам пуна, али вјерујте, данас се радују и небеса, радује се Господ Свесилни, радује се мајка његова Пресвета, радују се анђели Његови али радују се, драга браћо и сестре и преци наши, прадједови и дједови и свако име и презиме на небесима, рођено под омофором овог светог храма. Ви сте свјетлост свијету, не може се град сакрити кад на гори стоји, ријечи су Јеванђеља, али, оне су живе, данас и овдје међу вама и у вама. Рекох, свјетлост сте свијету, зато што се дижете из пепела, што се вјера ваша буди из заборава, што духовно васкрсавате пред очима духовно мртвих савремених животних начела, што својим безазленим душама покоравате надутост савременог друштва и показујете духовну мудрост,што свједочите савременост истините вјере наше паравославне и имена нашег Српског православног. Од овог момента ви нисте само Срби већ православни Срби, а то вас враћа корјенима светосавским те вас искрено молим да тако и живите чувајући се и уклањајући од сваке напасти".

Весеље се наставило за гозбом љубави под шатром гдје су се сви веселили и пјевали, новокрштени, њихови родитељи и породице те пријатељи.

ПОМЕНИ ГОСПОДЕ НОВОКРШТЕНЕ СЛУГЕ ТВОЈЕ: Светлану, Бранка, Николу, Наташу, Николу, Зорана, Сашку, Иву, Андреу, Милоша,
Милену, Николу, Љубомира, Мирјану, Зорана, Бојана, Горана и Мирослава.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка