Крштено више од 70 Чулимских Татара

Више од 70 лица малог аутохтоног народа Чулима у Сибиру сјединило се са Христом у Његовој Цркви светим крштењем у Краснојарској покрајини, извештава Епархија краснојарска. До масовног крштења је дошло током недавног мисионарског путовања у села Чиндат и Пасечноје у Тиуктетској области које је обавио свештеник Виталиј Адаемнков, старешина цркве Светог Николе у ​​Боготолу и цркве Благовести у селу Тиуктету.

Ова насеља су завичај домаћих Чулимских Татара који су се овде настанили у 17. веку услед мешања неких туркијских група. Они су топло поздравили оца Виталија, који је водио катихетске разговоре, после чега је обавио чин крштења за више од 70 лица. Дванаест Чулима се прошлог пролећа крстило у селу Новомушилово, а број оних који желе свету тајну крштења повећава се са сваким путовањем, навео је отац Јован Фонтош из села Тегулдета, који је обавио крштења. Отац Јован ради у склопу  пројекта Мисионарског одељења Томске епархије Руске Православне Цркве на превођењу Новога завета на угрожени језик Чулима.

Према руском попису из 2010. године, има само 355 Чулима. Већина њих живи у селу Тегулдет у Томској области, а мање њих живи у Чиндату и Пасечноју. Масовно крштење је такође обављено још даље на северу у Краснојарском крају пре годину дана, када је 120 становника сибирског села Есеј у округу Евекија примало ову свету тајну.

Извор: Православие.ру