Крсна слава Богословије у Фочи

Крсна слава Богословије у Фочи
Крсна слава Богословије у Фочи
Крсна слава Богословије у Фочи
Крсна слава Богословије у Фочи

Богословија "Свети Петар Дабробосански" у Фочи прославила је у уторак, 17. септембра свога заштитника - Светог свештеномученика Петра митрополита дабробосанског.

Овим поводом, у храму посвећеном Светом Василију Острошком и Светом Петру Дабробосанском, који се налази у кругу комплекса богословских училишта у Фочи, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и замјеник Митрополита дабробосанског г. Григорије, уз саслужење бројног свештенства. У својој бесједи владика Григорије позвао је ученике Богословије да буду вриједни и марљиви и да учењем и добрим залагањем постижу што боље резултате.

„Добро је да је ова богословија у Фочи на раскрсници Херцеговине, Босне и Црне Горе. Њеног дугогодишњег постојања свјесни су сви у Републици Српској због чега дајемо подршку опстанку и раду“, рекао је владика Григорије.

Преосвећени Григорије је додао да ова школа постоји у Републици Српској захваљујући упорности и здушном залагању Митрополита дабробосанског Николаја, те да даље треба наставити унапређивати рад школе, што ће бити велика корист за Српску православну цркву и народ.

Владика Григорије је током бесједе посебно поздравио римокатоличког свештеника дон Анта Лубурића и истакао да дон Анте са великом пажњом води бригу о малобројној римокатоличкој заједници у Фочи и позвао је православне вјернике да и они пазе своје комшије римокатолике, јер се „величина једног народа огледа у његовом односу према мањинама са којима живи“.

Ректор Богословије архимандрит Лазар Лазаревић рекао је да је ово прва година да школа самостално од Богословског факултета прославља крсну славу свога патрона Светог Петра Дабробосанског.

„До сада смо скупа са Факултетом на празник Светог Острошког Василија у мају прослављали крсну славу. Богу хвала, од ове године са гостима смо на радост прославили овај дан. Ученике овдје не учимо само јеванђељској науци, него и да што боље изградимо њихову личност и карактер, да их васпитамо како би одавде што спремнији након петогодишњег интернатског живота отишли на даље школовање и мисију коју им повјери наша црква“, рекао је отац Лазар.

Након славског обреда уприличена је и свечана академија на којој је приказан и кратки филм ученика и професора о историјату школе од почетака сарајевске богословије до ове у Фочи.

Слављу у Богословији присуствовали су начелник општине Радисав Машић, римокатолички свештеник дон Анте Лубурић, директор Канцеларије за вјере у Влади Србије Милета Радојевић, делегација оружаних снага БиХ, те бројне званице из јавног живота Фоче.

Пет разреда богословије данас похађа 107 ђака, а са њеним професорима и васпитачима постала је препознатљива не само по одличним оцјенама, него и успјесима хора, етно-групе, рецитаторске и драмске секције.

Извор: Митрополија дабробосанска