Крсна слава Епархије зворничко-тузланске

Крсна слава Епархије зворничко-тузланске
Крсна слава Епархије зворничко-тузланске
Крсна слава Епархије зворничко-тузланске
Крсна слава Епархије зворничко-тузланске

Епископ Фотије: Заједништво и духовност штите народ и државу

Живоносни Источник, крсна слава Епархије зворничко-тузланске, свечно је прослављена у Мачковцу где су свету архијерејску Литургију служили Преосвећена господа Епископи зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, бихаћко-петровачки Сергије и осечкопољски Херувим.

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије је поручио да заједништво и православна духовност штите српски народ и државу. У храму Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу, код Лопара, владика Фотије је изразио задовољство што су на богослужењу окупљени свештенство, монаштво, представници власти Републике Српске и верни народ.

-Сви треба да буду утемељени у Цркви и православној духовности, која је извор српске културе, вере, писма, језика и опстанка на овим просторима, рекао је владика Фотије и истакао да Црква непрестано позива људе да се моле, посте и чине добра дела.

-Треба нам духовна снага и благодат Божја која проистиче из живоносних источника да нас руководе, штите, окрепљују и чине бесмртним - то је смисао нашег живота у Цркви, рекао је владика Фотије.

Према његовим речима, Пресвета Богородица је Живоносни Источник и од ње теку реке благодати кроз читаву Цркву и кроз душе и срца свих верујућих.

Слави Епархије зворничко-тузланске присутвовао је изасланик председника Републике Српске г. Миладин Драгичевић. Начелник Лопара г. Радо Савић изразио је задовољство што је слава Епархије обележена у тој мајевичкој општини и навео да руководство локалне заједнице подржава све активности Српске Православне Цркве на очувању духовности, као и обнову и подизање храмова на Мајевици.

Извор: Епархија зворничко-тузланска