Крсна слава града Зворника

Крсна слава града Зворника
Крсна слава града Зворника
Крсна слава града Зворника
Крсна слава града Зворника

Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је 8. августа 2011. године акатист преподобној Параскеви-Петки у храму Рођења светог Јована Крститеља у Зворнику.

Његовом Преосвештенству саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва зворничког.

Након акатиста услиједила је свечана литија зворничким улицама, парастос испред споменика борцима Отаџбинског рата и ломљење славског колача испред Народне бибилиотеке чиме је обиљежена слава града Зворника.

Међу великим бројем вјерника у свечаној литији учествовао је и господин Зоран Стевановић начелник Општине Зворник, као и представници политичког и културног живота града Зворника.

 „Помаже вам Бог народе Божији. Данас смо у овом прелијепом граду да обиљежимо значајни јубилијеј-500 година од оснивања овога града који је био посвећен светој Петки, када је из Сребренице пренето сједиште митрополита из Сребренице у Зворник. Како Бог прославља човјека, браћо и сестре? Прославља га даром чудотворства. Света Петка је од дјетињства живјела у пустињи у посту и молитви. Непрестано је узносила молитве Господу Свеблагом не само за себе него за све људе. Ми благодаримо Господу за сва доброчинства која је давао нашим прецима у тешким временим. И када смо били добри и када смо били неваљали Бог је био са нама јер када би Бог судио само по дјелима нашим, ко би се могао спасити? Овај град пролазио је кроз разне сфере, освајања, рушења, ремећења хармоније нормалног живота али правовјерни народ остао је уз Оца Небеског узвикујући са анђелима:Свет, Свет, Свет је Господ Саваот. Слава Божија одржава нас да увијек идемо за оном свијећом која освјетљава стазе нашега живота а то је ријеч науке Христове јеванђелске“, истакао је Владика Василије и додао:

“У заједници божанске љубави свих са свима помолили смо се не само за православне Србе него за све људе без обзира на различитости које нас понекада раздвајају. Чувајте се погани и пошасти овога свијета, гатања и новотарија које долазе из бијелога свијета а то су разни секташи. Опамети се православни српски народе да ти је Бог Отац а мајка Свеопшта Мајка наша Пресвета Богородица а светитељи и светитељке наше браћа и сестре. Господине начелниче, вама лично а преко вас члановима општинске скупштине и свим житељима Општине Зворник, честитам крсно име. Захваљујем вам се на вашој љубави и бризи за ову Општину јер помажете не само мисију Цркве којој припадате него и других вјерских заједница. Хвала вам што сте свјесни да у овом граду од 1832.године ни једна православна српска богомоља није подигнута. Дана се подиже Саборна црква чији ће се звоници попут наших руку уздизати ка Богу а његова купола уздизати срце и душе наше ка Небу. Са његових звоника ће милозвучно звонити 6 звона у славу Имена Божијега, у побједу добра над злом, у побједу мира над немиром, у побједу истине над лажи. Хвала вам што тако чините и нека буде тако и на даље и Цркви којој припадате и другим народима и племенима. Хвала вама народе Божији што схватате значај своје Цркве која се стара за душу и тијело ваше. Молите се светој Петки: Ти добра мајко и сестро наша, опомени нас на Господа Бога и испуњење заповијести Његових. Поздрављам и хор цркве светога Јована и захваљујем вам се на вашем умилном појању. У доба страховладе и диктатуре комунизма други су могли да раде све, једино Православна Црква није имала ни дјецу у цркви, ни професоре, наставнике и општинске службенике на богослужењима. Срећни смо што живимо у Републици Српској гдје су сви народи равноправни пред законом, гдје свако има своја права али и обавезе према Републици стеченој крвљу наших најбољих синова. Живјели на многа љета и Боже дај да се Саборна црква чим прије заврши а да нас на оваквим свечаностима буде све више и више. Живјели на многа љета“. 

Потом је услиједила духовна академија којом је затворена манифестација „Зворничко културно љето“.

Извор: Епархија зворничко-тузланска