Крснa славa Кола Српских Сестара у Шеревилу, Индијана

У недељу 20. септембра 2009. године Коло Српских Сестара при храму св. Великомученика и победоносца Георгија у Шеревилу, Индијана прославило је крсну славу - Рођење Пресвете Богородице (Мала Госпојина). Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин, уз саслужење протојереја Лазара Костура, надлежног пароха о. Добривоја В. Милуновића и протођакона Милована Гогића. Одговарао је локални хор "Владика Стефан Ластавица" којим диригују др. Јања Катић и проф. Тијана Самарџија. После Свете Литургије одслужен је помен за све упокојене чланице Кола. Благосиљање и ломљење славског колача такође је обављено у светоме храму. Кума овогодишње славе Кола била је госпођа Анка Ожеговић.

Обраћајући се верном народу Епископ Лонгин је истакао велики значај и улогу жене у Православној Цркви кроз читаву историју хришћанства и данас. Честитајући славу свим чланицама Кола Српских Сестара, нарочито председници Мари Добријевић и куми Анки, Владика је похвалио њихов дугогодишњи рад за добро наше Свете Цркве и нашег народа. У својој проповеди Епископ Лонгин је снажно и упечатљиво говорио на тему прочитаног Светог Јеванђеља о две највеће Божије заповести: "Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим," и "љуби ближњега свога као самога себе" (Мт. 22: 37, 39). Он је истакао да је љубав не само суштина Тројединога Бога Оца, Сина и Светога Духа, већ да је Света Тројица извор љубави која се изобилно излива на читав свет. "Љубав Божија већа је и шира од небеса," истакао је Владика Лонгин.

Свети храм био је испуњен верним народом Божијим који је узео учешћа у овом дивном Литургијском сабрању. На радост свих знатан број верника, нарочито деце, примио је свету тајну причешћа. За време малог входа Владика Лонгин је достојанством протојереја одликовао свештеника Добривоја Милуновића. По завршетку Свете Литургије о. Добривоје је честитао чланицама Кола крсну славу и изразио захвалност Владици Лонгину за његову духовну бригу и братољубље.

После светог богослужења приређен је свечани славски ручак у новој сали црквено-школске општине. Истога дана после подне Владика Лонгин је крстио малог Василија, треће дете о. Марка и попадије Вере Матић у храму Светога Саве у Меревилу, Индијана. Жив и здрав био Василије на Многаја Љета!

Црквеношколска општина Светог Великомученика Георгија Шерервил, Индијана