Крсна слава светородне лозе Петровића

Крсна слава светородне лозе Петровића
Крсна слава светородне лозе Петровића
Крсна слава светородне лозе Петровића
Крсна слава светородне лозе Петровића

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио на Ђурђевдан свету Литургију у цркви Светог великомученика Георгија у Ераковићима на Његушима.

Свету Литургију Владика је традиционално служио поводом крсне славе светородне лозе Петровића. Одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињског. Након причешћа вјерних, благосиљан је славски колач храма, а онда се митрополит Амфилохије сабраним вјерницима обратио литургијском бесједом у којој је напоменуо да је вјечни живот сишао овдје међу нас и уселио се у нас у личности Христа Богочовјека.

„Природа има своје дарове, људска природа има своје дарове, али ти дарови нијесу савршени. И само на основу онога што има људска природа, и што има природа око нас, не може се обезбиједити истински и прави напредак људске заједнице“, казао је Владика и објаснио да се истински и прави напредак не може остварити у оквирима пролазног земаљског живота.

„Истински и прави напредак се једино може остварити у оквирима безобалне Божанске љубави, у оквирима Христа Богочовјека који је једина мјера и пуноћа свега постојећег“, казао је митрополит Амфилохије.

Потом је у родној кући Петра Петровића Његоша благосиљан славски колач светородне лозе Петровића Његоша који је Митрополит преломио са домаћином славе г. Ђорђијем Петровићем.

Владика је, честитајући славу Петровићима, казао да су њихови преци били мудри када су одабрали Светог великомученика Георгија. „Ко слави Светога Ђорђа, он има најсавршенијег учитеља овдје на земљи, који је живот свој дао за истину, за правду за Бога, за ближње своје. То је Свети Ђорђе и зато га славимо и од њега се учимо. И није чудо онда што је братство Петровића славећи Ђорђа нашло прави пут којим треба да ходе и њихови потомци. А то је пут Богочовјека“, казао је митрополит Амфилохије.

Ђорђије Петровић је поздрављајући митрополита Амфилохија и госте рекао да су Петровићи Светог Георгија изабрали за крсно име зато што им је требао светитељ који их је кроз историју чинио храбрим. „Тако су издржали све налете Отоманске империје и нијесу продавали вјеру за вечеру“, рекао је он и посебно захвалио митрополиту Амфилохију на помоћи у обнави цркве Светог Саве, првог архиепископа српског, која се налази на Његушима.

Затим је одржана књижевна манифестација „Његошевско-ђурђевдански пјеснички сусрети“, на којој су своје стихове казивали пјесници чланови Удружења књижевника Црне Горе. У програму су још учествовали дјеца полазници вјеронауке при Цетињском манастиру, гуслари и драмски умјетници. Сабор на Његушима завршен је славском трпезом хришћанске љубави у кући Светог Василија Острошког.

Извор: Митрополија црногорско-приморска