Крсна знамења благосиљају мјештане Жупе Никшићке

Крсна знамења благосиљају мјештане Жупе Никшићке
Крсна знамења благосиљају мјештане Жупе Никшићке
Крсна знамења благосиљају мјештане Жупе Никшићке
Крсна знамења благосиљају мјештане Жупе Никшићке

Уочи празника Светог апостола Луке, којег као крсну славу слави највећи број житеља Жупе Никшићке, организована је још једна успјешна акција Црквеног одбора овог никшићког приградског насеља.

Крсна знамења постављена су у мјесту Крстоваче и на Губељу, па ће крст на Крстовачама од сада бити видљив и благосиљаће све људе добре воље, који буду улазили у Жупу. У акцији су учествовали чланови Црквеног одбора Жупе са свештеницима протојерејем Василијем Брборићем, надлежним парохом и оцем Веселином Сворцаном из Аустралије, који је ових дана гост архијерејског намјесништва никшићког.

Након освештања и постављања крсног знамења на Крстовачама, свештеник Брборић је одржао пригодну бесједу. Он је казао да крст симболизује Господа Исуса Христа Који је страдао на крсту, али је и васкрсао и тиме побиједио смрт и ђавола. Подјестио је да је на овом светом мјесту, у своје вријеме служио Свети Отац наш Василије Острошки Чудотворац, али је од некадашње цркве остала само Часна трпеза.

“Овим крстом и ми се на симболичан и скроман начин укључујемо у обиљежавање Миланског едикта, када су хришћани постали слободни, а то је учинио цар Константин, те на овом крсном знамењу има и симболике Константиновог крста, алфа и омега, који значе почетак и свршетак“.

Отац Василије је додао да ће крст да опомиње и сјећа на Господа и на то да све што радимо, чинимо у славу Божју. Истакао је да “ако није могуће саградити цркву, онда вјерни народ може макар поставити крст да блиста у славу Бога Христа“. На крају бесједе захвалио је Рајку Шућуру, мјештанину Крстовача који је направио и приложио ово крсно знамење, пожеливши му свако добро од Господа, њему и његовој породици и свим људима Божјим на спасење.

Истог дана, крсно знамење, такође са симболиком Константиновог крста, постављено је у мјесту Губељ на кућишту Светог Стефана Пиперског. Сабрању се, након чина освећења, обратио свештеник Веселин Сворцан који је указао на значење и симболику овог крсног знамења. Он је казао да крст није само симбол хришћанства, како многи мисле, већ је његово значење много дубље. Крст је моћ, јер Христовим распећем добија силу и живот, одагњује ђавола, има моћ исцјељења; крстом благосиљамо, освећујемо, крст је, једном ријечју, почетак и свршетак.

Крст нас, према ријечима оца Веселина, подсјећа на молитву и разговор са Богом, да цркву и богослужења походимо, да се молимо и причешћујемо. Крст је спасоносно знамење и зато треба да га носимо у срцу, као што су га носили бројни мученици Христови, који су страдали за крст Часни на чијим тијелима је нађен осликан крст.

Надлежни парох, отац Василије Брборић захвалио је Ивици Бошковићу, члану Црквеног одбора Жупе Никшићке, који је приложник крста, постављеног у Губељу. На крају овог претпразничног сабрања окупљени су са радошћу отпјевали пјесму “Крст је сила и знамење, крст је спасење“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка