Хиљаде верних у крсном ходу улицама Подгорице

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, предводио је 30. јануара 2020. године крсни ход улицама Подгорице у којем је учествовало неколико десетина хиљада верника.

Литија је од Саборног храма Васкрсења Христовог прошла поред зграде РТЦГ, зграде АНБ, улицом Светозара Марковића, затим Далматинском и вратила се пред храм. Крсном входу је претходио молебан Пресветој Богородици. По повратку литије пред храм окупљене је благословио Епископ јужноамерички Руске Заграничне Православне Цркве г. Јован.

„Цијели православни свијет са вама брине бригу. Цијели свијет може ово да гледа и изненађује се оваквим поступцима“, рекао је владика Јован.

Отац Гојко Перовић је казао је да смо деца ове земље која не дају светиње.

„Из власти нас не разумију, не разумију наше шетње већ нас називају непријатељима државе“, рекао је он. Казао је да сваки паметан владар зна да је земаљско за малена царство, а небеско увек и до века и да су храмови амбасаде небеског царства на земљи.

„И зато сваки паметан владар гради у своме земану, одваја од свога блага, од имовине земаљске, ставља у страну и на највиши врх или на најпространију пољану гради амбасаду небескога царства. Ви знате, браћо и сестре, да и ове земаљске амбасаде у другим државама бивају заштићене и нико не смије полагати право на њих. Ми смо ову земљу посијали амбасадама небеског царства и зато је ова земља вјечна и вјековита“, нагласио је ректор Цетињске Богословије.

Отац Гојко је казао је да те светиње немају земаљску цену. „Земаљске ствари имају цијену која се може избројати дукатима и лако прелазе из једног власништва у друго. Зато су људи остављали најбоље што имају да се то не би могло откупити ничим земаљским. Зато су остављали Цркви. И зато смо дужни да оно што су наши преци оставили Цркви, а не било којој земаљској држави, макар то била и наша Црна Гора, да то тако сачувамо и нашим потомцима“, казао је он.

Додао је да зато испред амбасада небеског царства не носимо заставе држава. „Не зато што се ми стидимо неких застава. Јер је наша тробојка боја црногорске ношње. Јер је барјак државе Црне Горе са златним орлом и лавом испод себе симбол хришћанства. Нити се стидимо имена државе Црне Горе нити се стидимо имена Српске Православне Цркве. Пред амбасадом небескога царства само крст часни и лик Богородице и Господа нашега Исуса Христа може бити прави барјак. Све остало би унијело смутњу. А ми нећемо смутњу него хоћемо да се јасно чује: Не дамо наше светиње“, рекао је прота Гојко и додао да чувајући светиње чувамо своје присуство међу цивилизованим народима.

„Нека се чије наш глас и бат наших корака подгоричким асфалтом и до Москве и до Брисела и до Вашингтона и нека се зна како мала Црна Гора брани велике светиње“, поручио је на крају отац Гојко Перовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Хиљаде верних у крсном ходу улицама Подгорице
Хиљаде верних у крсном ходу улицама Подгорице
Хиљаде верних у крсном ходу улицама Подгорице
Хиљаде верних у крсном ходу улицама Подгорице