Крстопоклона недеља у храму Светог Илије у Мервилу

Крстопоклона недеља у храму Светог Илије у Мервилу
Крстопоклона недеља у храму Светог Илије у Мервилу
Крстопоклона недеља у храму Светог Илије у Мервилу
Крстопоклона недеља у храму Светог Илије у Мервилу

Крсту Твојему клањамо се Владико, и свето васкрсење Твоје певамо и славимо.

Ове речи предивне црквене песме одзвањале су у душама многобројних верника који су молитвено прославили трећу недељу Часног поста у Саборном храму Светог пророка Илије у Мервилу, Индијана. У Саборном храму народ Божји, заједно са својим свештенством, принео је молитве Господу и са страхом Божјим и чврстом вером се поклонио Часном Крсту Господњем. Ово молитвено славље предводио је протојереј-ставрфор Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки. Молитвено присуство свештеника и верника из чикашког намесништва провејавало је духовном радошћу и чврстом вером да ће јединство Цркве Христове на овим просторима бити јако и стабилно.

Приликом једне од посета Патријарха српског г. Иринеја овој светињи, остале су забележене мудре речи Његове Светости: “Искрено се радујем да је Православље сазрело на овом подручију североамеричког континента.”  Заиста ово великопосно молитвено сабрање свештенства и верника потврдило је и у потпуности пројавило ове речи Његове Светости.

У току великопосног вечерњег богослужења црквени хор при Саборном храму Светог пророка Илије торжествено и величанствено је певао црквене песме посвећење Крсту Господњем. Проповедник протојереј-ставрофор Илија Балаћ бираним речима је подсетио присутне да је задатак сваког хришћанина да живи по Христу и у Христу и да се непрестано труди да се кроз пост и молитву свакодневно бори са свим изазовима са којима се сусреће савремени човек. Старешина Саборног храма протојереј др Александар Новаковић захвалио је архијерејском намеснику протојереју-ставрофору Недељку Лунићу, свештенству, појцу и студенту Богословског факултета Светог Саве у Либертивилу г. Николи Новаковићу, и верном народу Божјем на молитвеној посети и изразио наду да ће се добрим подвигом подвизавати, веру хришћанску сачувати и дочекати да се неосуђено достигнемо поклонити светом Васкрсењу.

Ово молитвено сабрање завршено је трпезом љубави коју су припремиле вредне чланице Кола српских сестара при Саборном храму.