Крстопоклона недеља у Загребу

Крстопоклона недеља у Загребу
Крстопоклона недеља у Загребу
Крстопоклона недеља у Загребу
Крстопоклона недеља у Загребу

У трећу недељу Четрдесетнице – Крстопоклону, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије началствовао је евхаристијским сабрањем у препуном Светопреображенском храму у Загребу.

Митрополиту је саслуживало свештенство Саборног храма, а духовна радост је употпуњена учествовањем великог броја загребачких вјерника и дивним појањем новосадских појаца и чланова хора Светоархангелског манастира у Ковиљу предвођених протопсалтом јерођаконом Јеротејем (Петровићем).

Након причешћа, митрополит Порфирије се обратио сабрању говорећи о смислу поклањања Часном Крсту на средини нашег великопосног путовања које нас води ка Пасхи. -Као и увек када се човек упути на неки пут, након одређеног времена сустигне га умор и понестане му снаге и зато је потребно окрепљење, управо и Црква познавајући нашу људску природу, човекољубиво, не оставља нас без могућности да се оснажимо и окрепимо. Стога ову трећу недељу посвећује Часном Крсту Господњем. Јер крст је наше знамење, али и извор снаге, објаснио је Митрополит, а потом указао да клањајући се Крсту ми истовремено славимо и Васкрсење Христово.

-Важно је да знамо који је смисао Крста. Крст значи љубав. Крст значи одрицање од своје самовоље, самољубља и егоизма, себичности, осуђивања, зависти и мржње. Крст значи сагледавање лика Божјег у сваком човеку, доживљај сваког човека као свог најближег ближњег, истакао је митрополит Порфирије.

Вјерници су се након богослужења сабрали око Митрополита у просторијама Музеја Српске православне цркве и имали прилику уживати у извођењу духовних и народних пјесама гостију из Новог Сада који су дан раније стигли у Загреб на позив са Одсјека за музикологију Свеучилишта у Загребу, гдје је јерођакон Јеротеј у суботу, 2. априла 2016. године одржао веома интересантно предавање под насловом Место и улога музике у литургијској традицији Православне Цркве.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска