Крстопоклона недјеља у Андријевици

Крстопоклона недјеља у Андријевици
Крстопоклона недјеља у Андријевици
Крстопоклона недјеља у Андријевици
Крстопоклона недјеља у Андријевици

Владика Јоаникије: Бесконачна је Божанска мудрост, необухватна Божја свјетлост и милост, а љубав Божја је оно што превазилази све!

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 19. марта 2017. године, на Крстопоклону недјељу, свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Михаила на Књажевцу код Андријевице. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије, а у молитвеном сабрању учествовао је вјерни народ андријевичког краја.

Ријечима архипастирске поуке сабранима се обратио Преосвећени Епископ г. Јоаникије, који је казао да све што је Божје и Божанско, то је узвишено, бесконачно и не може се обухватити, ни назрети људским умом. -Бесконачна је Божанска мудрост, необухватна Божја свјетлост и милост, а љубав Божја је оно што превазилази све. Божју љубав ми људи, према ријечима Владике Јоаникија, не бисмо могли никако појмити да се она није сама јавила у овом свијету оваплоћењем Христовим.

-Бог, вјечни Логос, сишао је са неба и постао човјек. Син Божји постао је син човјечији, силом Духа Светог, оваплоћен од Пресвете Дјеве Богородице примио људску природу, постао као један од нас. То је откривено нама рођењем Христовим, а нарочито Његовим страдањем, а тада се открива и тајна Божје љубави. То је љубав која се жртвује, која сама себе приноси на жртву за спасење рода људског, рекао је Његово Преосвештенство, додајући да обрасце те љубави имамо и у нашем људском животу када се мајка жртвује за сина, родитељ за своје дијете, дијете за родитеља, брат за сестру, сестра за брата, муж за жену, жена за мужа. Од свега тога, ипак, много је узвишенија Божја љубав.

-Онај Који пребива у вјечној свјетлости, Онај Који је Цар над царевима и Господар над господарима, од Чијег једног мига тресу се небеса, Који је створио све и свја, Који све држи силом своје деснице, све и сва у космосу, у видљивим и невидљивим свјетовима Њему се покорава, Њега прославља, Он је сишао са престола славе своје и дошао међу нас да нас узвиси до свог престола. О томе говоре велики свети Оци, а, на свој пјеснички начин, и Његош понајвише у „Лучи микрокозма“, али и у „Горском вијенцу“, казао је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије, истичући:

-Дакле, љубав Божја открила се преко жртве, преко Крста Христовог. То је она љубав која обнавља, која обнавља жртвом. Господ је излио своју живоносну крв, принио самог Себе за жртву да би нас обновио, да би нас искупио, да би нас очистио. Шта би онај који је заслужио смрт, а био ослобођен од смрти жртвом овога поптуно невиног, требао да учини за њега, како да му се захвали? У таквој ситуацији смо ми људи грешни, свако од нас је у тами гријеха, тами, прије свега, наследног Адамовог гријеха, а онда и у тами својих сопствених сагрешења, да нас Господ није својом крвљу искупио, сабрао и објединио, поручио је Преосвећени Епископ.

-Приближавајући се Великој недељи Часног поста, када се поклањамо страдањима Христовим, када својим духовним очимасозерцавамо тајну Крста Христовог, тајну Божје жртвене љубави, када поимамо да тајна Крста Христовог прераста и претвара се у тајну Васкрсења, ми се сабирамо, додао је владика Јоаникије, на Крстопоклону недјељу да се укријепимо силом Крста Христовог у којој је тајна Христове жртве, Христове љубави.

-Кроз ту тајну открива се тајна Васкрсења, обновљења, препорођења, искупљења и новог живота. Као онај осуђеник који, ако буде ослобођен жртвом свог пријатеља, живи нови живот и требао би да се каје за своје гријехе, да стално има на уму жртву онога који га је спасио и искупио. Али, то је блиједо упоређење према ономе што је Господ учинио за нас. Ако би се неко у овом свијету жртвовао и ослободио некога од осуде, то би све било примјерено, јер смо ми људи смртни, а Господ Исус Христос нас је искупио и ослободио од смрти, даровао нам нови живот, учинио нас учесницима своје жртве и свог тридневног Васкрсења, то значи вјечног живота, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка